Районната прокуратура във Варна предаде на съд жена, използвала неистински документи при получаване на бърз кредит

30-годишната Валентина Л. от Аксаково е предадена на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна за използване на неистински документи – искане за отпускане на кредит от фирма за бързи кредити, на които бил придаден вид, че са подадени от друго лице. Това съобщиха от Апелативна прокуратура.

Подсъдимата и свидетелката по делото Г. Д., от чието име бил поискан кредитът, се запознали през юли 2016 г. Валентина Л. познавала собственичка на козметично студио и решила да съдейства на новата си позната да бъде назначена там формално на трудов договор, тъй като била бременна. Подсъдимата поискала копие от личната карта на Г.Д.

На 10 септември 2016 г. тя подала заявление на отпускане на кредит от фирма за бързи кредити онлайн, като в заявлението посочила името на Г.Д. При разговор по телефона със служител от фирмата, подсъдимата се затруднила да отговори за зададените й въпроси и получила отказ за кредит онлайн.

Същия ден Валентина Л. отишла в офис на дружеството. Попълнила заявлението от името на позната си. Подписала договор за заем от 350 лева и парите били отпуснати чрез системата „еPay“, като подсъдимата подписала разписка от името на Г.Д. Получените средства подсъдимата похарчила за свои лични нужди.

През октомври 2016 г. нищо неподозиращата Г.Д. получила писмо от фирмата за бързи кредити за необслужван заем, чиято главница нараснала и с лихви за просрочието. Тогава подала жалба, започнала проверка и след събраните достатъчно данни за престъпление от общ характер, било образувано наказателно производство срещу Валентина Л.

Полученият от подсъдимата кредит не е възстановен и до момента. Предстои делото срещу Валентина Л. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.