Районната прокуратура във Варна предаде на съд управител на фирма, присвоил противозаконно лизингов мобилен телефон на своя служителка

На съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна е предаден управителят на фирма Красимир Ив., който присвоил противозаконно лизинговия мобилен телефон на своя служителка. Престъплението се наказва с лишаване от  свобода от 1 до 6 години. Това съобщиха то пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.

Потърпевшата Нели Г. започнала сезонна работа в Обзор като продавачка на сладолед във фирмата на подсъдимия Красимир Ив.. След уговорка между двамата Нели Г. закупила на 13 септември 2014 г. на лизинг мобилен телефон на стойност 1071 лева, който предоставила на работодателя си заедно със зарядното, слушалки и кабел за прехвърляне на   данни.  След като му предала мобилния телефон, лизинговите вноски трябвало да заплаща подсъдимият.

След по-малко от месец – на 9 октомври 2014 г., Красимир заложил лизинговия телефон в заложна във Варна срещу заем от 400 лева. В заложната къща той подписал  декларация, че е собственик на телефона.

След няколко седмици телефонът бил продаден от заложната къща за 480 лева.

Нели Г. потърсила вече бившия си работодател и поискала той да заплаща сумите по лизинга и сметката на телефона. В противен случай тя поискала да й бъде върната вещта. Това не станало и като титуляр в договора за лизинг Нели Г. продължила за заплаща вноските до изтичане на лизинговия договор.  Подала и жалба в полицията, по която било образуваното досъдебното производство за присвояване срещу Красимир Ив.

Предстои делото срещу 47-годишния подсъдим да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.