Районната прокуратура предаде на съд пастира, обвинен за предизвикване на големия пожар в Кресненското дефиле през 2017 г.

Благоевград. Районната прокуратура предаде на съд пастира, обвинен за предизвикване на големия пожар в Кресненското дефиле през 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София. 31-годишният мъж с инициали К.М. е предаден на съд от Районна прокуратура – Благоевград по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 331, ал. 3, пр. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 330, ал. 1 от НК.
През 2017 г. обвиняемият М. работил като пастир към Фонд за дивата флора и фауна, като се грижил за около 80 говеда. Отглеждал животните във ферма в района на местността Долни Мечкул в община Симитли.
Около 10.30 часа на 24 август 2017 г. обвиняемият тръгнал с говедата на паша. В близост до пресъхналия водоем, който се намирал над реката, той седнал, за да наблюдава животните и запалил цигара. Не след дълго мъжът забелязал, че стадото се разделило на две групи, поради което хвърлил набързо незагасената цигара в сухите тревисти площи около него и тръгнал след животните.
Насочил се към онези от тях, които вървели в посока към р. Струма, за да ги събере с другата част от говедата. В момента, в който ги настигнал се обърнал към мястото, където пушил цигарата и видял, че от там излиза пушек. Цигарата на обвиняемия била възпламенила сухите тревисти площи.
Обвиняемият М. се изкачил нагоре по билото и установил наличие на огън, който се разпространявал от пресъхналия водоем в посока към с. Стара Кресна. Пламъците вече били обхванали сухите треви и наближавали към дърветата.
Пастирът се паникьосал, поради което се обадил по телефона на кмета на с. Брежани, като му съобщил за възникналия пожар и поискал от него да извика служители на пожарната. Обадил се и на приятелката си, на която казал, че е направил „беля“.
Огънят наближавал говедата, обвиняемият се опитал да го загаси, използвайки тениската си, с която бил облечен. Въпреки бързото разрастване на пожара, К.М. успял да отдалечи стадото от огъня.
Вследствие на вятъра и високите температури, както и на сухата растителност, възникналият пожар продължил мащабно да се разпространява, като обхванал големи площи държавни горски територии, общински горски територии, частни горски територии и имоти, ведно с постройки и движими вещи, собственост на различни лица, на територията на общините Симитли и Кресна. От пожара били засегнати и движими вещи, собственост на ЧЕЗ, в това число проводник, електромерни табла за стълб за директно измерване, разположени в засегнатите от пожара местности.
В резултат на многобройните сигнали на тел. 112 от лица, забелязали пожара, на местопроизшествието пристигнали служители от Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Благоевград. Те предприели действия по гасене на огъня. Бил извършен оглед от служители на ОД МВР гр. Благоевград.
От заключението на изготвената по делото пожаротехническа експертиза е видно, че най-вероятната причина за възникване на пожара е небрежност при използване на открит огън – незагасена цигара, като огнището на пожара се намира в района на водоема на с. Мечкул, община Симитли. Особеното при този пожар е, че възникнал през горещите дни на август, на обяд, при топло и сухо време и при умерен вятър в посока север – юг. Поради тази причина той се разпрострял върху голяма площ – от района на водоема на с. Мечкул, общ. Симитли, на юг – до землището на с. Ощава, общ. Кресна.
Запалените в резултат на престъпното деяние на обвиняемия К.М. имоти са на обща стойност 33 902 435,61 лева, като причинените значителни вреди възлизат на 6 119 944,24 лева.