Районна прокуратура – Пловдив разпореди проверка за наличието на пластмасови и други опасни отпадъци във водите на река Марица

Пловдив. Днес, 29 януари 2020 г., Районна прокуратура – Пловдив се самосезира по публикации в медиите за наличието на пластмасови и други опасни отпадъци във водите на река Марица, в района на град Стамболийски, обл. Пловдив, и разпореди предварителна проверка по изнесените данни. Това съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от пресцентъра на Апелативна прокуратура. Срокът на приключването на проверката е 20 дни.

Тя се извършва по реда на надзора за законност и е с оглед установяване на данни за извършено престъпление по чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс – за замърсяване на водите на река Марица, от което са настъпили вреди за околната среда. Проверката е възложена на Басейнова дирекция – „Източнобеломорски район“ и на служителите на РУ на МВР – Стамболийски.

По разпореждане на прокуратурата ще бъде изискана документация – констативни протоколи, снемане на обяснения от управители на фирми, които се занимават с преработка на пластмасови изделия и др.