Районна прокуратура – Сандански предаде на съд обвиняем, многократно заплашвал съпругата си с убийство и оказал съпротива при задържането му

Сандански. Районна прокуратура – Сандански е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И.Т. за извършени от него няколко престъпления – незаконно държане на високо рискови вещества, умишлено повреждане на чужда движима вещ, хулиганство, съпроводено със съпротива срещу органите на властта и отправяне на закани с убийство. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София.
Обвиняемият Т. имал сключен граждански брак с Р.Т. и две малолетни деца. Първоначално отношенията между двамата съпрузи били изключително добри. Впоследствие, през лятото на 2018 г. – мъжът започнал често да употребява различни по вид наркотични вещества. В резултат на това станал раздразнителен, избухлив, импулсивен, емоционално нестабилен, безпричинно агресивен и гневен. Това му поведение постепенно довело до влошаване на отношението му към неговата съпруга и близките ѝ.
Зимата на 2018 г. семейството живеело в апартамент на ул. „Първи май“ в гр. Сандански. Същевременно обвиняемият разполагал с ключ и за съседния апартамент на същия етаж, използван за съхранение на различни вещи. След като И.Т. се снабдил за лична употреба с коноп (марихуана) и амфетамин, заедно с притежаваното от него значително количество анаболни стероиди ги скрил в този имот. По този начин държаните от него наркотици винаги били на негово разположение.
В късния следобед на 13 декември 2018 г. обвиняемият Т. безпричинно се скарал със съпругата си, обиждал я и отправил към нея закана за извършване на убийство с думите: „Ще те убия, ще убия всички, цялото ти семейство, майка ти, баща ти, двете ти сестри и техните семейства, както и децата ни“. Изплашена, жената нищо не му отговорила и останала на място вцепенена от страх в семейното им жилище.
През следващия ден, по време на пътуване до гр. София, мъжът многократно се обаждал на съпругата си по телефон и отново отправял към нея обиди и закани за убийство: „Ще ви нарежа на парчета, ще ви убия и изкормя“.
Няколко дни по-късно това се повторило и Р.Т. заедно с децата отишла да пренощува при родителите си в дома им в гр. Сандански. След като не открил съпругата си в семейното им жилище, обвиняемият Т. незабавно отишъл до къщата на нейните родители на ул. „Славянка“. В състояние на силно раздразнение, предизвикано от употреба на наркотични вещества и анаболи, обвиняемия произвел няколко изстрела с притежавания от него газов пистолет марка „GAP“. След това, чрез нанасяне на удари с ръце и крака, повредил товарен автомобил м. „Рено Канго” и лек автомобил м. „Опел”, собственост на тъста му – счупил стъкло, фарове, огънал предния капак.
За случилото се били уведомени органите на РУП – Сандански, които след няколко минути пристигнали на място. През това време обаче обвиняемият Т. избягал от местопроизшествието, но по-късно бил задържан. Представителите на реда извършили претърсване на семейното и съседното жилище и иззели държаните от И.Т. наркотици – коноп (марихуана) и амфетамин.
Междувременно, в първите часове на 18 декември 2018 г., обвиняемият Т. бил отведен в сградата на РУП гр. Сандански, където изпаднал в агресивно и раздразнително настроение. Мъжът оказал яростна съпротива на полицейските служители. Викайки на висок глас, отправял обидни думи и заплахи към тях и заявил, че ако бъде задържан ще разбие главата си в стената и ще се самоубие. На обвиняемия били сложени белезници и впоследствие той бил настанен в помещение за задържане на лица в сградата на полицейското управление.
Предстои наказателното производство срещу И.Т. да продължи в съда.