Районният съд във Варна остави за постоянно в ареста мъжа, извършил въоръжен грабеж

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Най-тежката мярка за процесуална принуда „Задържане под стража“ взе Районният съд във Варна по отношение на 21-годишния мъж, привлечен като обвиняем за въоръжен грабеж. Това съобщават от пресслужбата на ВРС.

Деянието е извършено вечерта на  24 декември тази година в  магазин за алкохол и цигари в квартал „Владиславово“, като чрез заплашване на продавач-консултанта с нож е била отнета сума от над 1200 лева. Предвиденото в закона наказание за подобно тежко умишлено престъпление е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Привлеченият като обвиняем младеж е с чисто съдебно минало. Съдът счете, че независимо от началния етап на разследването има данни за авторство на деянието. 21-год. младеж е с висока степен на обществена опасност, която се извежда от обстоятелството, че той е обвиняем в рамките на друго досъдебно производство в извършването на още въоръжени грабежи на територията на Варна през сравнително кратък период от време. Съдът прие, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието, както и че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши ново престъпление.

3-дневен е срокът за обжалване на наложената мярка за неотклонение. В случай на жалба делото е насрочено за разглеждане пред ВОС за 3 януари от 11 часа.