Районeн съд – Варна осъди 36-годишен водач от Балчик за съзнателно ползване на фалшива шофьорска книжка по полски образец

Районeн съд – Варна осъди 36-годишен водач от Балчик за съзнателно ползване на фалшива шофьорска книжка по полски образец. Това съобщават от пресцентъра на Районен съд – Варна. На 16 септември 2016 г. в квартал „Аспарухово“ във Варна полицейски служители спрели за проверка управлявания от подсъдимия лек автомобил. Водачът представил свидетелство за управление на МПС на негово име по полски образец. При оглед на шофьорската книжка, служителите се усъмнили в нейната автентичност, а впоследствие с експертиза се установява, че свидетелството е неистинско, отпечатано посредством цветно принтерно копиране, без необходимите защитни знаци за този вид документ. Справка в информационните масиви показала, че подсъдимият е притежавал българско свидетелство за управление на МПС, но то е било отнето, поради изчерпване на всички контролни точки след нарушения, като водачът не е възстановил  шофьорските си права. Чрез молба за правна помощ до компетентните полски власти се установява, че подсъдимият изобщо не фигурира в централизирания регистър на водачите в Полша.

36-годишният подсъдим съзнателно се е ползвал от неистинския официален документ, като от него за самото му съставяне не може да се търси наказателна отговорност. По силата на постигнато споразумение между страните, съдът му наложи наказание от 1 година лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с 3 годишен изпитателен срок. Разноските по делото, в общ размер на над 4500 лева, включително за превод на документите по повод изпълнена молба за международна правна помощ, са в тежест на подсъдимия. Съдебният акт е окончателен.