Ралица Димова, музеен педагог:Обредността на Благовец е много богата и е свързана с новото начало, което носи

Ралица Димова, музеен педагог, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Музеят в Търговище отбелязва Благовещение с проява в Славейковото училище. Наред с обредите и ритуалите, характерни за празника, организирате и традиционното прескачане на благовещенски огън. Г-жо Димова, кое прави Благовец толкова очакван и толкова хубав, емоционален празник?

Ралица Димова: Народните вярвания свързат Благовец с настъпването на пролетта, с пробуждането на природата за нов живот. Това е раждане на нова надежда. На този ден пристигат щъркелите и лястовиците. Лястовицата носи благата вест, че зимата си е отишла. За стопаните това е вест блага, от този ден те започват да обработват нивите и градините, да извеждат животните на паша, да отварят кошерите. На този ден закуква и кукувицата. Всеки е бързал да стане рано, да закуси, да си свърши работата, да сложи пара в джоба си, за да му бъде сита и богата цялата година. Хората са вярвали, че на този ден от своите дупки са излизали змиите и гущерите. Още преди изгрев слънце, стопаните са почиствали дома и двора, а събраната смет са изгаряли. Деца, моми и ергени прескачат огъня, за им се опушат краката, та ако ги срещне змия или каквато и да е гадинка- бълхи, въшки, мишки и т.н., да не ги хапе. За да не влизат змиите в къщите, децата са обикаляли около къщата, дрънкайки с метални предмети и изричайки думите:бягайте змии и гущери, днеска е Благовец! На този ден жените задължително трябвало да изнесат навън всичко изработено от тях през зимата. За да се напекат тези тъкани, да ги огрее новото слънце. Нещо повече, да видят и комшии и роднини, че стопанките са работили през зимата, с други думи, че не са стояли без работа. За първи път  на този ден момичетата месят питки. Питки, намазани с мед се раздават на съседи и роднини. Благовещение се счита за добър, благ ден. На този ден се пробиват ушите на малките момиченца, тъй като народното поверие гласи, че на Благовец раните не болят.

Фокус:На Благовец се свалят и мартениците, има ли такава традиция и в Търговищко?

Ралица Димова: Да. Това е последният ден, в който се носи мартеница. Трябва да я свалим, дори да не сме видели щъркел или лястовица. В нашия край мартениците се завързват на цъфнало плодно дърво. Освен това на Благовец жените прекопават цветните си градинки, засаждат пролетните цветя. Мъжете засаждат плодни дръвчета, за да са сладки и благи плодовете. Обредността на Благовец е много богата, съществуват много забрани, денят има магическа сила и се извършват различни гадания. И всичко се свързва с новото начало,  със смисъла на новия ден- каквото се прави, каквото се изрича, ще предопредели и цялата година.

Ивелина ИВАНОВА