Регионалната здравна инспекция – Смолян организира профилактични прегледи за рак на гърдата

В дните от 28 март до 30 март в РЗИ – Смолян ще се проведат профилактични прегледи за рак на гърдата. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция – Смолян. Инициативата е по повод Световния ден на здравето 7 април и има за цел да насърчи жените към редовна профилактика. Прегледите ще бъдат извършени от д-р Емилия Минчева и д-р Гинка Проданова – специалисти по „Образна диагностика“, и са с цена 10 лева. Предварителното записване е на тел. : 0301/ 5-89-30.

От РЗИ – Смолян предупреждават, че жени, при които има по-голям риск от заболяването са: жени, които вече са боледували от рак а гърдата; жени, които имат близки роднини, боледували от рак на гърдата; жени, които са на възраст над 40 години; жени, които са родили първото си дете след 30 години или въобще не са раждали; жени, които приемат противозачатъчни медикаменти повече от 5 години; жени, които консумират големи количества алкохол; жени, които имат киста в гърдата.

Профилактиката е единствената възможност за ранно диагностициране и лечение. Добре е да поговорите с лекаря си дали при вас има фактори, които увеличават възможността за развитие на заболяването. Посъветвайте се за честотата и ритъма на контролните прегледи, съветват специалистите .

През 2018 година в профилактичните прегледи за рак на млечна жлеза, организирани от Регионалната здравната инспекция, се включиха 198 жени на възраст от 18 до 83 години.