Регионална библиотека „Сава Доброплодни” организира творческа вечер  „ Станка Пенчева – сливенка докрай” – посветена на 90-годишнината от рождението на поетесата

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” организира творческа вечер  „ Станка Пенчева – сливенка докрай” – посветена на 90-годишнината от рождението на поетесата. Това съобщиха от културната институция.

Традиция е в навечерието на празника на Сливен – Димитровден Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ да организира отбелязването на годишнини на сливенски поети и писатели, които във великолепни творби описват по неповторим начин родния град, вграждайки своите най-интимни чувства и с тях вдъхновяват и обединяват сливенци навсякъде по света.

На 23 октомври, от 17.00ч., в камерната зала на ДТ „Стефан Киров”, в рамките на програмата за празника на Сливен –Димитровден, ще се състои творческа вечер „Станка Пенчева – сливенка докрай” посветена на 90 – годишнината от рождението на поетесата, завещала ни едни от най-хубавите стихове, есета, пътеписи и спомени посветени на Сливен и Сливенския край.

В началото на творческата вечер проф. д.ф.н Иванка Янкова /УНИБИТ – София/ ще представи издадения само преди дни био-библиографски указател „Станка Пенчева”, събрал в максимална пълнота всички публикации от и за  поетесата, със съставители д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова. Вълнуващ момент от вечерта ще бъде излъчването за пръв път на документалния филм „Станка Пенчева-сливенка докрай” – създаден по идея на д-р Р. Петрова –Василева и продуциран от РБ ”Сава Доброплодни”. Ще бъде представен и издаденият от ИК ”Жанет 45” сборник с любовна лирика на Ст.Пенчева „С очите на новородена”, посветен на 90-годишнината от рождението й.

Водеща на творческата вечер ще бъде актрисата Бойка Велкова, която ще изпълни и едни от най-хубавите стихове на поетесата.  В програмата със свои изпълнения ще се включат и музикантките от струнен квартет „VIVA” – гр.Бургас.

Специални гости на събитието ще бъдат дъщерята на Станка Пенчева – Радина Цачева и единственият внук на поетесата – Михаил.