Местни избори 2019: Регистрираните за участие в изборите партии и коалиции имат възможност до предизборния ден да регистрират застъпници и представители в ОИК

Снимка: АФП

Велико Търново. Регистрираните за участие в изборите партии и коалиции имат възможност до предизборния ден да регистрират застъпници и представители в ОИК. Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново  председателят на Общинската избирателна комисия в старата столица Десислава Йонкова. Тя уточни, че този срок все още тече, така че всички партии могат да се възползват от тази законова възможност. По думите й тези лица се регистрират с решение на ОИК, тъй като по отношение на застъпниците се издават удостоверения, а представителите се включват в публичен регистър и се оповестяват на сайта на ОИК.

Десислава Йонкова припомни, че в град Велико Търново ще се гласува с две бюлетини –  за кмет на община и за общински съветници. „В 13-те населени места, в които ще има и избор за кмет на кметство, ще се гласува с три бюлетини. Съгласно указанията на ЦИК гласоподавателите могат да преценят дали да гласуват за всички видове избор или съответно да гласуват само за един. Запазва се начинът на гласуване с Х или V, което трябва да бъде поставено само в едно от квадратчетата на съответния кандидат за кмет или на съответната листа на партия или коалиция за избор на общински съветници. От дясната страна на бюлетината ще има 37 кръгчета, които отговарят последователно на общинските съветници. Който иска да гласува за преференция, трябва да го направи също със знак Х или V. За да има действителност на бюлетината, гласоподавателите трябва да пишат с химикал със синьо мастило. Действителни са бюлетините и които имат отбелязано квадратче „Не подкрепям никого“. В случаите, в които има отбелязана повече от една преференция, се приема, че бюлетината е без преференция. Ако има отбелязване за съответната партия или коалиция с Х или V, но няма отбелязана преференция, по смисъла на Изборния кодекс, гласът отива за първия кандидат“, каза председателят на ОИК-Велико Търново.

Изборният ден ще започне в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч. „Секционната избирателна комисия отваря помещението ако повече от половината от нейните членове са на място и имат кворум да взимат решения“, поясни Десислава Йонкова.

Рени АТАНАСОВА