Редица бележити годишнини отбелязва Варненската и Великопреславска митрополия през 2020 година

2020 година ще е много интересен период, в който Православната Църква във Варна ще отбележи редица бележити годишнини. Това коментира за Радио „Фокус“ – Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Първата от тях е 1155 години от покръстването на България. По този повод, при голямата базилика в Плиска, на 2-ри май, ще бъде отслужено празнично богослужение. През следващата година предстои също да бъдат отбелязани и 1150 години от съществуването на самостойна Българска Православна Църква. По думите на митрополит Йоан, Плисковската архиепископия в Средновековна България е била разпозната като ново юридическо лице. Това, според него е рожденият ден на Българската Православна Църква, с такава сериозна годишнина, която неминуемо отива към Плиска и Велики Преслав. През 2020 година ще бъдат отбелязани и 210 години от Успението на Св. Великомъченик Прокопий Варненски. Навършват се и 1109 години от Успението на Св. Наум Охридски, същевременно предстоят и годишнини от рождението и смъртта на Св. Методий Архиепископ Великоморавски. Отделно ще бъдат отбелязани 180  години от рождението на Митрополит Симеон Варненско-Преславски и 120 години от рождението на Митрополит Йосиф, Варненско-Преславски.

През 2020 година, когато се очаква да може да започне и големият ремонт на покрива на Катедралата, ще се навършат и 140 години от полагането на основния камък на храма. През следващата година се изпълват и 110 години от пълното освещаване на митрополитския храм.

Диана СТОЕВА