Реките на територията на област Варна са в коритата си, не са констатирани разливи след валежите тази нощ

Реките Камчия, Провадийска и Ана дере на територията на област Варна са в коритата си, не са констатирани разливи след валежите тази нощ. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна оперативният дежурен при Областна администрация – Варна.  Според оперативните данни обстановката в областта към момента е спокойна и няма сведения за аварии или проблемни места при водоемите, нанесени щети или разливи заради валежите тази нощ. През последното денонощие от общините няма постъпила информация за аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях. Във връзка с обявения оранжев код за интензивни валежи състоянието на водоемите във Варненска област продължава да се следи непрекъснато.

Значителни повишения на речните нива в Черноморки басейн се очакват в дните до 30 юни в резултат на валежи, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките.

За пореден ден целият състав на пожарната служба е в готовност да реагира на извънредни ситуации. За днес е обявен оранжев код за опасно време за цялата страна, с изключение на област Видин, където кодът е жълт. Прогнозата е за интензивни и обилни валежи, като на места количеството им ще надхвърли 50 литра на кв.м.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА