Йордан Герчев, организатор: Рекорден брой участници ще се включат в 17-я Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов

Рекорден брой участници ще се включат в 17-я Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов. Записаните състави са 16 и са от всички краища на България. Повече за това къде, как и кога ще се случи събиеито разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Йордан Герчев, един от организаторите. Прочетете пълният текст на интервюто.

Фокус: Г-н Герчев, вече са ясни участниците, които ще се включат в Националния фестивал за камерни и кафе-театри, който се провежда в Свищов ежегодно. Нека разкажем малко повече за тях – кои са  те и от къде са?

Йордан Герчев: Да, точно така. Нашата програма вече е готова, срокът за записване приключи в петък на 15 март. Искам да започна с това, че през тази година бележим своеобразен наш рекорд, тъй като във фестивала ще участват много състави. Интересното е, че болшинството от тях за пръв път се качват на нашата сцена. И така в първия ден – 22 март, както и във втория – 23 март ще започнем в 10.00 часа сутринта, поради това, че са записани 16 състава, максимален брой участници. Програма започва с изява на театрали от Бяла Черква, Великотърновско, продължаваме с   Нова Загора, Трявна, Габрово, Гълъбово, Троян, нашият състав – Свищовския – на нашето читалище и Своге. Вторият ден, събота, съставите, които ще участват са Приморско, отново Трявна – този път с частен клуб, София, Бургас, Каварна, Сопот, Костинброд и Карлово.

Фокус: Какви са пиесите, които те са подготвили?

Йордан Герчев: Тази година съставите, които участват са нови, както казах. И мога да спомена, че пиесите, които те предлагат са много разнообразни. Наред с класическите театрални постановки, които са моноспектакли, има и авторско творчество. Имаме три моноспектакъла, всичко останало е пиеси. Няколко заглавия ще кажа. Бяла черква представят „Разкош от мизерия“ по Радослав Младенов, 60 минути е пиесата. Повечето са толкова дълги. Ще спомена един от спектаклите „Бае Славе“, който е по романа „Чамкория“ на Миелн Русков. Един млад състав от Бургас гостува с класическата пиеса на Петко Тодоров „Змейова сватба“. Има постановка на Петър Тошков, режисьор от Гълъбово, който представя пиесата „Другият човек“. Нашият състав – свищовския участва с една пиеса „Фейсбукът на Чудомир“, по „Чудомир“. Тя представлява голям интерес, билетите за премиерата, която е в сряда, вече са в продажба.

Фокус: Сряда – кога и къде?

Йордан Герчев: Сряда, в 18.30 часа, в слона на Първо българко народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ ще се състои премиерата на „Фейсбукът на Чудомир“. Режисьор е Митко Рупов. Пиесата е около 60 минути. Това ще е генерална репетиция и възможност за нашите съграждани да се запознаят с нея.

Фокус: Нека оставим и момент на изненада, но все пак уточним какви са вашите очаквания от фестивала?

Йордан Герчев: Първо искам да споделя, че организацията през тази година беше много по-трудна заради големия брой състави. Пиесите са по 60 минути и в рамките на деня трябва да сместим по осем пиеси, като между тях оставаме само по 10-15 минути. Затова сме предупредили и колегите да са по-експедитивни, да носят по-леки декори, за да можем да се вместим във времето. Очакваме да приключим в неделя, около 21.00 часа, за тогава сме предвидили закриването.

Фокус: Награждаването след закриването ли ще е ?

Йордан Герчев:  Да, то е едно – награждаване и закриване на фестивала. Предвидили сме да започне в 21.00 часа в събота. В предходни години сме правили закриване около 18.00 – 19.00 часа. Пак казвам имаме много участници, никого не сме върнали. Това изключително ни радва – нашият фестивал набра популярност и има сериозен интерес към него. Намерихме място в театралната палитра на стената. Радваме се на една известност и един  голям успех.

Фокус:  За какво ще следи журито?

Йордан Герчев:  Журито е в състав Крум Гергицов, Сашо Петков и Росен Чапанов. Те вече получиха програмата. Сега обмисляме как да направим така, че да има врем,  след като даден състав изиграе пиесата си, членовете на журито да има възможност да се срещнат с актьорите и режисьорите.

Фокус: Нека отново за финал кога и къде ще се случи фестивала?

Йордан Герчев:  Започваме в петък от 10.00 часа. Програмата е качена на сайта на общината и всеки, който има интерес може да се запознае с нея, да си избере пиеса и да дойде да гледа. Аз приканвам вашите читатели  да заповядат на място да се запознаят с това прекрасно театрално изкуство, което ние развиваме и показваме.

Луиза ТРАНЧЕВА