Рена Дранкюлева, организатор в НЧ „Напредък“: Горнооряховчани преоткриха театралното изкуство в последните три годни

Първото Народно читалище в Горна Оряховица е създадено през 1869 година. И до днес, то носи възрожденското име „Напредък“ и е основен двигател на културния живот в града. В последните години пламъкът, като , че ли беше затихнал, но от скоро горнооряховската публика преоткри театралното изкуство. Повече за това ни разказва в интервю  на Радио „Фокус“ – Велико Търново Рена Дранкюлева, организатор в Читалище „Напредък“.

 

Фокус: Г-жо Дранкюлева, идват ли често горнооряховчани на театър и какво предпочитат да гледат?

Рена Дранкюлева:  Мога да кажа, че за подлените две – три години доста добре се пълни салонът на Народно читалище „Напредък“ в Горна Оряховица. Причината е, че от три години насам в салона има отопление, преди то да бъде направено, нещата не бяха точно така. Играеха се две – три представления есента и две – три през пролетта. Но и при тях, ако се случеше лошо време, беше некомфортно както за публиката, така и за артистите. От три години насам имаме отопление и салонът работи почти целогодишно. Спираме само през двата летни месеца, защото тогава има отпуски и няма как да се организираме. Мога да кажа, че всеки месец имаме поне по две представления. Понякога през зимата е само по едно, защото, когато е много студено и хората не идват. Като цяло предпочитанията на горнооряховската публика са насочени основно към комедиите. Може би, заради тежката социална обстановка у нас, хората имат нужда да се разведрят. От миналата година, освен постановки, в програмата си включихме и различни концерти, които също се радваха на голям интерес. Дори вече започнаха запитвания за следващата година и сме предвидили още един – през юни. Двете големи звезди , които пяха на горнооряховска сцена, са Люси Дяковска и Руслан Мъйнов.

Фокус:  А Вие казахте, че залата на Читалището се пълни, какъв е капацитетът й?

Рена Дранкюлева:   Капацитетът е 400 места, като в зависимост от концертите и постановките, зрителите ни варират от 200 до 400 човека. Има постановки, които не пълнят салона, събират се около 200-250 души. Има и такива, които се радват на голям интерес. Това са предимно представления, в които участват известни актьори. Но, като цяло, вече имаме редовна публика. Освен това вкарахме и друга много полезна практика – изготвяме програма с предстоящи събития. Там събираме три или четири представления, които са активни и билетите, за които са в продажба. Публикуваме ги и в социалните мрежи. Хората  често идват на касата само да си вземат програма. Работи с много театри и дори понякога не можем да откликнем на всички предложения, защото все пак, повече от две представления на месец стават непродаваеми. Все пак градът ни е не е голям.

Фокус:  Можем ли да обобщим, че след ремонтът културният живот в Горна Оряховица се е възродил?

Рена Дранкюлева:   Да, защото хората вече свикнаха. Когато дойдат на едно представление, те получават информация и за следващите, не е както беше преди това – правим октомври и ноември две представления, а от там нататък – чак през март. Но и интересът се засилва. През миналата година, например, за пръв път в Горна Оряховица гостува мюзикъл –  на Варненската опера. Три пъти представяхме на местната публика и оперети – един път от Стара Загора и два – Бургаска опера.

Фокус: Какви представления подготвяте до края на годината?

Рена Дранкюлева:  Най-скорошното, което ще се случи, ще е на 14-ти ноември. Тогава Драматичен театър – Пловдив представя една комедия – „Кредитът“, която е по Жорди Галсеран. В нея ще участват Асен Блатечки и Атанас Атанасов. Режисьор е Бина Харалампиева. Това е един много интересен спектакъл, макар и с двама актьори. Следващото , по календар, е на 24-ти ноември. Това не е професионално представление, а е на Младежки аматьорски театър, който възниква в Елетротехникума в Горна Оряховица. Трупата се състои от настоящи  и бивши ученици. През тази година ще представят „Грехове“ по Железния светилник. Едно представление, което ни донесе няколко награди. Това е , както казах, аматьорски спектакъл, но направен с много любов от 18, 19 , вече и 20-годишни младежи. На 25-ти ноември  при нас ще бъде изиграно едно детско представление. То е част от нова инициатива, която започваме – „С мама , тати – на театър“. Ще бъде поставена пиесата „Аладин и вълшебната лампа“. На 30т-и ноември ще ни гостува Драматичния театър от Хасково. Те ще представят една комедия „Откачена фамилия“. В нея е събрано съзвездие от известни имена като Мария Сапунджиева, Валентин Танев, Ева Тепавичарова и още няколко изпълнители. След това  ще има концерт – спектакъл „За България“, фолклорен концерт, на Нелина. И през декември имаме две постановки. Едната е „Тайната на един Дон Жуан“ към Драматичен театър „Невена Коканова “ – Ямбол. Последното, преди да приключи годината, на 19-ти декември, ще е моноспектакълът на Иван Юруков – „Пилето , което казва Ку“. И отделно, в края на декември, ще има концерти на съставите, които са към читалището. Те са с вход свободен и са поздрав към жителите на града за предстоящите празници.

Луиза ТРАНЧЕВА