Републикански преглед по планинско спасяване и откриване на нов кът за отдих са част от първия етап на есенния дял на кампанията „Движи се и победи“

Велико Търново. Първи етап от есенния дял на кампанията „Движи се и победи“ подготвят в старата столица. Маршрутът му, по традиция, ще е от Велико Търново еседо местността „Ксилифор“. Това съобщи пред журналисти д-р Светлана Моминска от РЗИ – Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той ще се проведе на 28 септември /събота/, като часът за тръгване е 8.00 часа, а началният пункт – великотърновския кв. „Асенов“. Този път има новост – големи награди ще се раздават в три възрастови групи – от 4 до 19 години, от 20 до 59 години и за участници над 60 години. Те ще са ваучери на стойност 90 лв., а не както до сега – велосипед. Ще има и други призове – за най-малък и най-възрастен турист, както и за семейство, за най-активно училище и още много изненади. Тегленето ще е на 18 октомври в сградата на РЗИ – Велико Търново. „В рамките на трите похода на крайните пунктове ще има образователни занимания за превенция на тютюнопушене, употреба на алкохол, здравословно хранене и превенция на пътните инциденти. Първият маршрут ще завърши, по традиция, със спортно-туристически празник в местността „Ксилифор“.  Ще има много състезания и забавления. Предизвикателствата са 15“, уточни още д-р Моминска. Георги Димитров, секретар на ТД „Трапезица 1902“ поясни, че успоредно със спортно-туристическия празник ще има и Републикански преглед по планинско спасяване. В рамките му ще има демонстрации по оказване на първа помощ и спасяване с планинско куче. „Освен това ще направим и официално откриване на новоизградения кът за отдих, който сме нарекли „Простор“.  Той е част от туристическата алея между кв. „Асенов“ и Ксилифор. Церемонията ще започне в 10.00 часа. На мястото има четири маси с по две пейки, беседка, две огнища и облагородено пространство около 2 дка. Всичко ни струваше около 6 хиляди лева, които събрахме на благотворителен бал“, поясни Георги Димитров.

Съорганизатори на кампанията „Движи се и победи“ са Регионалната здравна инспекция – Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица – 1902” и Младежки дом – Велико Търново. Тя протича под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.

Луиза ТРАНЧЕВА