Ретроспективна изложба по повод 137-годишнината от рождението на Борис Денев откриват в старата столица

Община Велико Търново

Велико Търново. Ретроспективна изложба по повод 137-годишнината от рождението на Борис Денев откриват в старата столица. Експозицията е подредена в Художествената галерия в града, а официалното й представяне пред публика ще е днес от 18.00 часа, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.

Борис Денев е роден е през 1883 година в Търново. От 1902 до 1920 учителства в село Иванча, Великотърновско. През 1909 година се изявява  като самоук художник с първата си самостоятелна изложба. През 1909 – 1914-а специализира живопис в Мюнхен при проф. Лео фон Льофтц, Карл фон Маар и Анджело Янк.

Борис Денев е доброволец в Балканската война. Той е художник при Министерство на войната (1914 – 1929). През 1920-те години работи известно време в Италия. Бил е учител в Първа мъжка гимназия в София, а от 1931 година се отдава на свободна практика. Членува активно в дружеството „Родно изкуство“ и участва в организирането на няколко наши изложби в чужбина, включително в качеството на комисар на българския павилион на Венецианското биенале през 1942-а.

След Деветосептемврийския преврат на 1 ноември Борис Денев е арестуван от новата власт. След пет месеца в Софийския затвор и пет месеца в Дупнишкия лагер е освободен, без да бъде съден. Изключен е от Съюза на българските художници, в който е възстановен през 1956 година. По-късно е реабилитиран напълно и удостоен със званието „Заслужил художник“. Негова изложба обаче СБХ организира едва през 1980-те години.

Рени АТАНАСОВА