РЗИ – Варна призовава родителите да обърнат внимание на имунизационния статус на децата си срещу морбили

Снимка: Pixabay. Доц. д-р Атанас Мангъров: По данни на Министерството на здравеопазването ваксиналното покритие в България е над 95%

РЗИ – Варна призовава родителите да обърнат внимание на имунизационния статус на децата си срещу морбили, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Варна. От институцията апелират, неваксинираните деца да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на страната, казват от РЗИ – Варна. „По повод на създалата се епидемична ситуация с морбили у нас, е необходимо Вашето съдействие, за да не допуснем разпространение на една тежка инфекциозна болест, която у неимунизираните лица често протича с усложнение, стигащи понякога и до инвалидизация“, гласи призива на РЗИ – Варна. От РЗИ съобщават, че единствената сигурна защита от морбили е чрез навременната ваксинация. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст.

От РЗИ – Варна припомнят, че морбили (дребна шарка, брусница) е силно контагиозно остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Източник на инфекцията е единствено болния човек, като предаването на заразата става по въздушно-капков път – при говор, кихане, кашляне и при плач със сълзите. Обикновено заразяването става при близък контакт със заразения в закрити помещения, градски транспорт, училища и други. Входна врата за вируса е лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите. Възприемчивостта към заболяването е почти 100%, т.е. всички контактни, които нямат изграден имунитет, се разболяват. Най-често заболяването възниква в края на зимата и през пролетта. Имунитетът след преболедуване от морбили е траен и пожизнен. Инкубационният период на заболяването (времето от момента на попадане на вируса в организма до пълната клинична изява) е кратък – 7-10 дни. Заболяването от морбили води до рязък спад на имунитета, поради което много често се наблюдават усложнения. Те се дължат от една страна на директните увреждания от вируса, а от друга – на вторично добавените бактериални причинители (пневмококи, стрептококи, стафилококи и др.).Усложненията от страна на белите дробове са под формата на бронхити, бронхиолити и пневмонии, а увреждането на нервната система протича като енцефалити и менинго-енцефалити.