Ритуал по хвърляне на кръста за Богоявление ще се състои в Пловдив, Асеновград и Карлово

Пловдив. Ритуал по хвърляне на кръста за Богоявление ще се състои в Пловдив, Асеновград и Карлово, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Програмата за Йордановден в Асеновград започна в 08.30 часа с литийно шествие от храмовете на града до Пешеходния мост. В 09.00 часа там ще се отслужи празничен водосвет, след което ще се извърши ритуално хвърляне на кръста в река Чая. Тържественото освещаване на бойните знамена на Военно формирование 24490 ще започне от 10.00 часа на пл. „Акад. Николай Хайтов“. Програмата за Богоявление ще завърши на площада с празничен концерт и народно веселие.
Отбелязването на Богоявление в Карлово започна в 08.00 часа с Празнична Света литургия в църквите „Св. Николай” и „Св. Богородица” в Карлово. В 09.15 часа ще тръгне шествие от пл. „Васил Левски“ до Желязков мост. В 09.30 часа на Желязков мост ще се отслужи Велик Богоявленски водосвет. Ще бъде осветено бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада и знамената на военно-патриотични организации. Ще се изпълни и ритуал по хвърляне на кръста.
В 09.00 часа в Пловдив ще се отслужи архиерейска света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично“. От 12.00 часа митрополит Николай ще извърши освещаване на воинските знамена, от 12.30 часа – Велик водосвет на река Марица, срещу Водната палата, където ще се състои и ритуала по хвърляне на Богоявленския кръст.
Тони МИХАЙЛОВ