Роб Уейнрайт, Европол: Има значителни подобрения в сътрудничеството между Европол и страните на Западните Балкани, но картината е все още смесена

Има значителни подобрения в сътрудничеството между Европол и страните на Западните Балкани, но картината е все още смесена. Това каза изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт на Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-н Цветанов спомена защо Европол поставя такъв акцент върху необходимостта винаги да подобрява обмен на информация. Това е вярно, защото това е основата на цялата ни работа. Отбелязват се значителни подобрения в сътрудничеството между Европол и всяка една от страните на Западните Балкани и техните правоприлагащи органи, но картината е все още смесена. Имаме много добър обмен на информация с някои страни, но не толкова добър с други“, заяви Уейнрайт. По думите му общото послание от Европол е, че тяхната работа все още не е завършена.
„Все още не сме изцяло интегрирали нашите колеги и приятели от този регион в общността на правоприлагащи организации в Европа. Така че от гледна точка на парламентарния контрол е добре да разбираме, че трябва да продължим нашите усилия постоянно да насърчаваме най-доброто възможно сътрудничество, защото то е от критично значение за нашата работа“, допълни той. Според него засега все още констатират пропуски в начина, по който обменят информацията.