Родител от Варна възмутен, че пускат руски филмчета в междучасията на децата в първи клас, от РУО забраняват тази практика

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Баща на дете в първи клас в ОУ „П. Славейков“ във Варна изрази възмущението си в социалните мрежи, че дъщеря му е гледала руски филми в междучасието вместо да си играе навън, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Постът му във Фейсбук е бил споделен стотици пъти, като част от потребителите прозират умишлено пускане на руски анимационни филмчета на децата. В публикацията бащата пише: „Варна. 2019-та година, страна в ЕС. От дъщеря ми научавам, че в междучасията се е учело руски език, почти ежедневно. Това без знанието и одобрението на родителите – както изрично се изисква по закон!! Прожектират се филми на руски, госпожата превеждала. Вместо да излизат навън през междучасията, седят и гледат руски филмчета. Уточнявам, не е руското училище, а обикновено българско такова. В България сме, официалния език на преподаване не е ли по закон задължително български?? Руския не отпадна ли още през 90-те години?? И защо е необходимо още от малки да „зарибяват“ децата, и то тайно???“.

От своя страна след подаден сигнал към Регионалното управление на образованието в града, директорът на институцията Венцислава Генова е разбрала, че действително учител е пускал на интерактивната дъска в класната стая филмчето „Ну, погоди“. Целта обаче не е била да се облъчват децата или да се прокарва руска пропаганда, а просто учениците  да не се бият или карат. За целта на дъската се е пускало съответното руско филмче и децата са можели да го гледат, ако не им се е излизало навън.

Въпреки това, директорът на РУО – Варна е забранил прожектирането на всякакви филми на интерактивната дъска, независимо на какъв език са. Вчера родител е провел разговор с учителите по въпроса и проблемът е бил решен. Междувременно обаче в социалните мрежи се надигна вълна от недоволство и критика спрямо написаното от бащата, без да се уточни каква е била ситуацията.

Десислава ВАСИЛЕВА