Розопроизводителите очакват защитна политика от държавата заради ниската изкупна цена на розовия цвят

Пловдив. Розопроизводителите очакват защитна политика от държавата заради трудната година и ниската изкупна цена на розовия цвят. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслените култури. „Сезирали сме председателя на НС Цвета Караянчева, която да сезира Комисията по селско стопанство за проблема”, каза Клисурова. Тази седмица се очаква Комисията да заседава и да реши може ли държавата да задели от бюджета помощ за розопроизводителите. Обмисля се да бъде сезирана и Комисията в Брюксел за тазгодишната цена на розовия цвят и да се поиска помощ за стимулиране на производителите при тежки години.
Членовете на Националния съюз на производителите на етерично-маслените култури са 245 души, а има и много други, които не са регистрирани в него.
Миналата година държави като Турция, Иран и Мароко са продавали розовото масло на много ниски цени, но качеството му не може въобще да се сравни с българското”, каза още Зара Клисурова.
Цветана ТОНЧЕВА