Ромео Шатев,ТПП – Благоевград: Идеална е перспективата за развитие на бизнес в Община Благоевград

Община Благоевград

Ромео Шатев, председател на Търговско – промишлена палата – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Г-н Шатев разкажете ни към днешна дата какъв е бизнес климата в Благоевград?

Ромео Шатев: Бизнес климата  в Благоевград е както в цялата страна, няма разлика дали в Благоевград или Пловдив, или Варна. Той е такъв, каквито са законите на България. Да, има проблеми, но те повечето са създадени от администрацията и от слабата подготовка на бизнеса.

Фокус: От началото на годината има ли голям брой фалирали фирми в областта?

Ромео Шатев:  Не. Съвсем нормално е във всяка пазарна икономика да има и фалирали, както и новосъздадени. Дори обратно, ако няма фалирали фирми значи тогава е лошо.

Фокус: Успяват ли според Вас младите хора днес да навлязат в бизнес средите и въобще дава ли им се такъв шанс да го направят?

Ромео Шатев: Кой трябва да им го даде? Да, младите хора имат идеален шанс да правят бизнес. Само, че вече ги няма хората и другият проблем е, че повечето млади хора разчитат, че без образование и без работа ще получават трудови възнаграждение и се насочват към държавни служби. Липсват инициативни млади хора.

Фокус: За финал на нашият разговор каква е перспективата за развитие на бизнеса в Община Благоевград и като цяло в страната?

Ромео Шатев: Перспективата е идеална, само че бизнес се прави от хора, които първо трябва да са подготвени. Трябва да са много инициативни, да са много работливи, но това са все качества, които в момента в българските млади хора, въобще в българският народ липсват.  Те бягат от тези качества. Всичко се насажда, за да бъдат само послушковци, за да може кой колкото може да вземе по някакъв нечестен начин, което не е добре за никого. И затова бих препоръчал на младите хора вместо да плачат за някакви заплати, първо трябва много да учат. Бизнес се прави с двайсет часово тичане в денонощието, за да има здравословна конкуренция. И единствено което мога да кажа към обществото е, че чиновниците не трябва прекаляват понякога с някои притискания. Бизнес е правен преди хиляди години ще се прави и след хиляди години и винаги ще има проблеми. Някой ако мисли, че може да направи бизнес в положение, че всичко ще се изсипва ей така, значи това не е бизнес.

Кристина МИТКОВА