Ромео Шатев, ТПП-Благоевград: Бизнесът в страната в момента е в жестока конкуренция с европейските стоки

Ромео Шатев, председател на Търговско-промишлена палата-Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин относно състоянието на бизнеса в региона

 

Фокус: Какво е състоянието на бизнеса в региона и какво е търсенето на работна ръка?

Ромео Шатев: По косвени данни можем да отчетем, че бизнесът в момента е по-добре отколкото през предишните месеци. Проблемът с търсенето на работна ръка се утежнява с всяка изминала година. Не достигат добре квалифицирани и работещи специалисти почти във всички отрасли на икономиката.

Фокус: Къде стои Благоевград на картата на бизнеса в страната?

Ромео Шатев: Според нас стои добре, защото ние сме поне в първата десятка в бизнеса. Само че тук има една картина, която се изкривява, защото в Благоевград бизнесът е шарен – има малки, средни и големи предприятия, има селско стопанство, туризъм, шивашка промишленост, докато има други области в страната, където има големи обекти като АЕЦ-Козлодуй, като ТЕЦ-овете и мините, които променят коренно представата за тези области. Докато при нас е по-реално, защото всичко минава през пазара и няма монополни структури, които да изкривяват показателите.

Фокус: С оглед на средната работна заплата къде стои Благоевград?

Ромео Шатев: Средната работна заплата е там, където сме заслужили. Не сме много добре, защото нямаме средната заплата на Швейцария, но според мен е по-добре да се отбележи дали има ръст на заплатата за Благоевградска област спрямо миналата година или преди 10-20 години.

Фокус: С оглед на всички фактори, които споменахте, какви според Вас трябва да бъдат реформите в бизнес-сектора?

Ромео Шатев: Това е въпрос за Нобелова награда. Първо, държавата така е направила, че ние в момента сме членове на Европейския съюз, но бизнесът в момента е в жестока конкуренция с европейските стоки. Тревожно е за българския бизнес, че при тези отворени граници, в които се казва, че имаме свободно придвижване на хора, капитали и стоки, по този начин много хора от областта, намират препитание в Испания, Англия и Франция, но това е съвсем нормално. Да, но по този начин българският бизнес не може да разчита на тази работна ръка, защото който има знания и познания, ще бъде много по-добре платен в Германия. Да не забравяме, че заради отворения пазар има много стока от Азия – от Индия, от Китай, и затова сега ние искаме високи заплати, да, но стоката е евтина и това няма как да стане. Ние нямаме нищо против да даваме високи заплати, но нашата стока трябва да бъде конкурентноспособна и на немската, и на китайската. Никой не иска точно това да помисли как нашата стока да бъде по-евтина и по-добра.

Фокус: Благоевград е студентски град. Успяват ли обаче младите да навлязат в бизнеса?

Ромео Шатев: Никой не пречи на младите хора да направят бизнес. Лошото е, че цялото образование е на база от преди 50-100 години. Само отидете в един университет, в който пожелаете факултет и попитайте „Колко от Вас искат да станат чиновници и колко от Вас искат да развият предприемачество и собствен бизнес?“. Ние сме правили такава проверка, според която около 90% от тях искат държавна служба без да работят и без да влагат твърде много усилия, и да бъдат добре заплатени. В бизнеса в момента има празни свободни места за всякакъв вид работна ръка, а хората не искат да ходят да работят във фирмите, защото се задоволяват с различни социални помощи или пък се опитват да започнат работа в различни държавни служби.

Фокус: А трета група напускат страната.

Ромео Шатев: Да, така е, но ние не можем да ги спрем и всичко това е съвсем нормално. Следователно ние трябва в добро или лошо, да научим поколенията след нас да разберат, че всичко е 100% в нашите ръце и докато не произведем продукт, който можем да реализираме в чужбина и в света, не сме си свършили работата.

Фокус: Отчита ли се от началото на годината до сега голям брой фалирали фирми в областта и изобщо каква е картината на базата на предходни години?

Ромео Шатев: Съвсем нормално е в една пазарна икономика да има фалирали фирми и такива, които просперират. Ако няма фалирали фирми, това значи, че трябва да вземем пари и капитал от добре работещите и да ги подаряваме на калпаво работещи. За да имаме здрава и добра икономика, трябва да имаме фалиращи фирми.

Фокус: Наблюдава ли се увеличение на новозапочнатите строителни обекти в региона?

Ромео Шатев: Мисля, че вече премина техният бум. Имаше 1-2 години, като в момента дори вече приключват доста строителни обекти – жилищни сгради. Това от една страна е добре, но показва, че в хората, в цялото общество, има много пари, които стоят неизползвани по банки, и заради това, че банките намалиха лихвите на влоговете, много хора решиха, че е по-добре да си купуват жилища. Това е един жилищен балон, тъй като има много жилища, които стоят празни, защото хората отиват в чужбина или раждаемостта намалява, а много от тях купуват жилища с идеята, че те ще бъдат продадени и ще си възвърнат инвестицията. Това обаче не е сигурно дали ще стане или не, но е много характерно за пазарната икономика.

Фокус: Разполагате ли с информация има ли замразени строителни обекти?

Ромео Шатев: Да, има такива, но това е нормално и се случва навсякъде. Мисля, че контролът е засилен и има коренна разлика в охраната на труда от преди 5-10 години. В момента е в пъти по-добре организирана охраната на труда, но е съвсем нормално понякога да има и произшествия.

Натали СТЕФАНОВА