Ромски ученици – сурвакарчета от цялата страна, ще сурвакат за Василица в Сливен

Ромски ученици – сурвакарчета от цялата страна, ще сурвакат за Василица в Сливен с пожелания за  здраве и благополучие, споделяйки традициите на ромския, българския и турския фолклор, съобщи за Радио „Фокус“ – Сливен Бисерка Димитрова, координатор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” в Сливен.

Празникът „Василица” се почита от ромската общност като начало на Новата година и се отбелязва на 14 януари. На този ден десетки училища, общностни центрове и младежки клубове от цялата страна организират тържества, с които представят богатството от фолклорните традиции на различните етноси в България.

Празникът ще се  от 10ч. със съдействието на РУО –  Сливен в зала 210 на управлението.

Ще присъстват  Галя Захариева, депутат от ГЕРБ, представители на Община Сливен, Димитринка Петкова – зам – областен управавител, Иван Господинов – областен коодинатор на СБУ , и  началникът на РУО – СливенБисерка Михалева – домакин на събитието.

Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” е една от най – големите ромски организации в България, която работи повече от петнадесет години в сферата на образователната интеграция на ромските деца. Основната кауза на ЦМЕДТ „Амалипе” е да превърне училището в място, където всяко дете може да намери себе си, място, където всяко дете да повярва, че може да бъде отличник, място, където да получи шанс да мечтае и да се развива!

Образованието е област, в която Център „Амалипе” работи от самото си създаване и приносът на ЦМЕДТ „Амалипе” тук е въвеждането на интеркултурно образование /с основен фокус върху въвеждането на часове по „Фолклор на етносите – ромски фолклор“/, като средство за запазване и обновяване на културната идентичност на ромите, както и за взаимно опознаване и формиране на толерантност между децата от различни етноси. По отношение на образователната интеграция Център „Амалипе” работи в партньорство с над 270 училища, над 2500 учители, висши учебни заведения,  множество културни центрове в България, както и с институции на национално и местно ниво.