Роселина Димитрова, ОП „Туризъм” към Община Бургас: 6 % е ръстът на туристи, посетили Бургас през 2018-а година спрямо 2017-а

За това как премина  2018-а година за Бургас като туристическа дестинация и кои бяха най-посещаваните обекти в Общината Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с Роселина Димитрова, директор на ОП „Туризъм” към Община Бургас

Фокус: Г-жо Димитрова, успешна ли беше изминалата 2018-а година за общинските туристически обекти, комплекси и атракции?

Роселина Димитрова: След приключването на всяка една година обобщаваме цифри и данни. Вследствие на това кажем, че цифрите говорят, че 2018-а е приключила успешно. Положителни са цифрите за туристите, посетили град Бургас. Ръстът спрямо 2017-а година е почти 6 %, като сериозно увеличение се наблюдава сред чуждестранните туристи. Увеличението е с 16,6 %. Съответно повече са и приходите от туристически данък – ръстът му е с 5 %, а реализираните нощувки на територията на Община Бургас през изминалата година са 443 600, а ръстът им спрямо предходната година е 7,3 %.

Фокус: При кой от обектите се отчита най-голямо увеличение на туристопотока през изминалата година?

Роселина Димитрова: По отношение на туристическите обекти и атракции също може да се отчете добра посещаемост. Да започнем с Регионалния исторически музей в Бургас. Колегите отчитат посещения с 20 % повече спрямо 2017-а година. За туристическият обект „Акве Калиде“  годината също приключи успешно – с ръст от 15% увеличение на посетителите спрямо 2017-а година. Най-сериозен ръст отчете обаче най-младата ни туристическа атракция – Авиомузеят. Естествено, колегите продължават да работят и да развиват атракцията. Посетителите са се увеличили почти двойно през 2018-а спрямо предходната година. За остров „Света Анастасия“, който е емблематичен за Бургас и е единствената по рода си атракция в България, не бихме могли да говорим за увеличения на посещенията до острова, тъй като това е специфичен туристически обект. По-скоро се стремим да получим едно добре съотношение между посетителите и капацитета на острова, за да можем да постигнем по-добро качество на предлаганите услуги и по-добра удовлетвореност от страна на посетителите. Естествено, трябва да имаме предвид и факторът метеорологичната обстановка и благоприятните условия за плаване по море. В този смисъл, бихме могли да кажем, че и за остров „Света Анастасия“ сезонът е успешен – тогава, когато сме постигнали максимален брой посетители, като отчетем страничните фактори.

Фокус: Какво ново предвижда през настоящата година предприятието, за да насърчи посещенията на културно-историческите маршрути?

Роселина Димитрова: Досега през зимните месеци сме работили по отношение на популяризирането на дестинацията. Активно участваме в международни изложения както в страната, така и в чужбина. В края на 2018-а година представихме дестинацията в Лондон. Предстоят ни туристически борси в Москва и Берлин, където също ще вземем участие. От 14 до 16 февруари ще представим дестинацията на изложението „Ваканция и СПА Експо“ в град София, което е най-голямото туристическо изложение за бранша в България. През месец април предстои туристическо изложение във Велико Търново, което ще бъде насочено към културния туризъм и в което също ще участваме. Освен това, между 4 и 5 април в Експо център „Флора“ в Бургас ще се проведе изложението „Вашата ваканция“, а в края на същия месец ще се проведе туристическо изложение с бизнес насоченост „За Туризма от А до Я“.

Фокус: Кои са атрактивните събития, които предстои да бъдат проведени в близко бъдеще?

Роселина Димитрова: Естествено, подготовката и за традиционните събития, които се провеждат в града и за емблематичните фестивали в Бургас не спира. Подготвяме и културната програма за о-в „Света Анастасия“. Ще продължи надграждането на „Акве Калиде“ – през следващия сезон отново предстоят археологически проучвания в обекта. Изградените пасарелки над разкритите археологически структури ще са достъпни за посетителите и те ще имат възможността от по-близо да разгледат разкопките. До края на годината най-вероятно ще започне и изграждането на следващия етап от комплекса, където ще бъде изградена още една сграда, където ще се използват лечебните свойства на минералната вода там. Смятам, че следващата „топ“ атракция в град Бургас ще бъде откриването на новия научен център с планетрариум, който ще бъде разположен на Морска гара. Идеята му е да се стимулира интереса на младите хора към науката, като ще бъде предоставена възможност за обучение чрез преживяване – под формата на игри посетителите ще могат да научават интересни факти. Затова смятам, че това ще се превърне в най-голямата атракция в Бургас.

Мария ПОПЧЕВА