Росен Белчев, областен управител на Монтана: Населените места в област Монтана не са заплашени от водна криза, няма източени язовири

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Населените места в област Монтана не са заплашени от водна криза, няма източени язовири, които снабдяват населението с питейна вода, каза за Радио „Фокус“ – Видин Росен Белчев, областен управител на Монтана. Язовир „Среченска бара”е  изграден в планината над Берковица, и снабдява с питейна вода Берковца и Монтана, както и по малки населени места в областта. „10 780 000 куб. м вода има в язовир „Среченска бара“  при обем от 15,5 млн. куб. м. Притокът към него започва при първото топене на снеговете и при дъждове“, обясни Росен Белчев.  11 са общините в област Монтана и те са от връх Ком в Стара планина  до река Дунав .  „Част от населените места в две от тях – Монтана и Берковица се снабдяват с вода от язовир „Сречанска бара, другите получават питейна вода от сондажи и по гравитачен път. Въпреки сушата засега няма опасност от спиране на водата“, допълни Росен Белчев. Той посочи, че  само в Монтана водопреносната мрежа е подменена по проекта за воден цикъл. „В другите общини ВиК –дружествата и самите общини се стремят да намалят загубите по мрежата с ремонти и повече инвестиции“, каза областният управител на Монтана.

От язовир „Среченска бара” вода за пиене получават и живеещите във Враца, Мездра и  Криводол. Язовирът се стопанисва от „ВиК” – Монтана, на чиято територия е изграден.

Анна ЛОЗАНОВА