Росен Маринов, Дирекция „Култура“: Всички малки жители на Свищов, които се включат в честванията за 3-ти март, ще получат българско знаме като подарък

Снимка: Община Свищов

 

Като първият освободен български град Свищов ежегодно отбелязва Националният празник на България – 3-ти март с мащабни и колоритни тържества. И през настоящата година Общината е подготвила богата и пъстра програма, която ще продължи повече от ден. В нея освен самодейци от региона, ще се включат и много деца и ученици. Повече прочетете в интервю за предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново с директора на Дирекция „Култура и културно наследство“ в местната администрация Росен Маринов.

 

Фокус: Г-н Маринов, в навечерието на Националния празник , вероятно вече имате яснота каква ще е програмата на Община Свищов за настоящата година. Нека разкажем малко повече за предстоящите събития.

Росен Маринов: Свищов, като първия освободен град у нас, има специално отношение към Националния празник на България. Както вероятно Вашите читатели си спомнят, през миналата 2017 година, ние отбелязахме 140 години от Освобождението на Свищов. По повод 3-ти март Община Свищов отново е подготвила празнична програма и в нея сме предвидили няколко мероприятия, които сме разпределили в три дни. Програмата ни започва още на 1-ви март с откриването на една изложба в Художествената галерия „Николай Павлович“, която представя Исторически музей – Свищов. Това е една експозиция с репродукции на снимки от Руско-Турската война, които са от Военно-исторически музей – Москва. Всъщност репродукциите са на Исторически музей – Свищов, но оригиналите са Военно – историческия музей. Тази изложба се представя за пръв път в Свищов. В същия ден, на 1-ви март , от 15.00 часа, в Клуба на пенсионера „Щастливеца“ ще бъде представена книгата „Северная муза“ на Георги Драмбозов. Това е едно издание, което е отпечатано на български език за първи път, по повод 130-годишнината от Освобождението на България, а тази година го отпечатваме преведено на руски език, отново по повод годишнината, но този път 140-тата. Община Свищов има принос към отпечатването на книгата със скромна сума и точно поради тази причина се ангажирахме, именно в навечерието на Националния ни празник, да бъде представена на широката общественост.

Фокус: С какво продължава програмата?

Росен Маринов: Програмата продължава в петък, на 2-ри март, от 14.00 часа в Зала 1 на Община Свищов, където за трети път Общината организира едно състезание, което се казва „Моята България“. През тази година в него ще се включат ученици от 5 до 7 клас. То е изцяло посветено на Националния празник – 3-ти март и в него учениците се състезават в различни дисциплини. Основно въпросите са свързани с историята на България и пряко с Освобождението. В същия ден имаме и още едно мероприятие – празничен концерт, който специално организираме по повод 3-ти март. Той ще се случи в салона на Първо българско народно читалище  „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ от 18.00 часа. В него ще вземат участие състави от Читалището, Първи български хор „Янко Мустаков“ и духовият оркестър при Военно формирование 28 880 – град Белене. Празничната ни програма, съвсем естествено, ще приключи, на 3-ти март. В Свищов честванията ще започнат с благодарствен молебен в църквата „Св. Торица“ от 10.00 часа. От 11.00 часа на пл. „Алеко“ ще проведем, заедно с Военно формирование 28 880 – град Белене, ритуал по издигане на националното знаме на Република България и веднага, след като той приключи, от пл. „Алеко“ до пл. „Свобода“ Община Свищов организира празнично шествие. Това е нещо, което не сме правили на този ден в нашия град, до сега. Така, че приканвам всички граждани и гости да се включат в това празнично шествие, с което ще достигнем крайната точка на тържествата, а именно Паметникът на Свободата, където ще се състои общоградското поклонение от 11.30 часа. Там сме подготвили и кратка програма, в която ще се включат ученици от СУ „Николай Катранов“, Духовият оркестър на Военно формирование 28 880 и ще приключим с полагане на венци и цветя пред Паметника на Свободата.

Фокус: Преди две години, ако не се лъжа, Вие започнахте една инициатива с украсяване на града с български трибагреници и раздавахте такива на хората, които се включваха в общоградските чествания. Дали ще продължите и през настоящата година?

Росен Маринов: Благодаря Ви много за този въпрос. Тази година  отново ще продължим традицията. Градът ще бъде украсен празнично с трибагреници. Те ще са поставени главно в централната градска част, тъй като не можем да обхванем цялата територия. Но , освен трибагрениците, които ще украсяват главните улици, сме предвидили и малки знаменца, които ще раздаваме предимно на нашите най-малки граждани, които ще присъстват на нашите чествания.

Фокус: Очаквате ли някакви специални гости?

Росен Маринов: За сега не сме получили потвърждение за такова присъствие. Разбираме, че тържествата за  Националният празник обикновено са съсредоточени на връх Шипка, официалните лица обикновено присъстват там, но ще се радваме ако някои уважи и нашия празник.

Фокус: Остава да пожелаем хубаво време и да приканим повече жители и гости на Свищов да се включат в честванията.

Росен Маринов: Точно така, присъединявам се към това, което казахте. Приканвам гражданите и гостите да посетят празнините мероприятия, посветени на 3-ти март, а на самия Ден, който не стигне до връх Шипка, да заповяда в центъра на Свищов и заедно да отбележим националния празник.

Луиза ТРАНЧЕВА