Росен Маринов, Дирекция „Култура“: Културният календар на Община Свищов е изключително богат и разнообразен, но ние не спираме да работим за разширяването му

Първи по рода си рок фест организира Община Свищов. Събитието ще се случи в рамките на ден, в края на август. Мястото ще е римския лагер Нове, който се намира на три километра от крайдунавския град. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Росен Маринов, директор Дирекция „Култура и културно наследство“. Групите, които ще се изявят, са общо три, а повече за тази и другите предстоящи прояви, прочетете в пълния текст на интервюто.

Фокус: Г-н Маринов, от къде дойде идеята  за предстоящия рок концерт?

Росен Маринов: Тъй като в културния календар на Община Свищов, който иначе смело мога да твърдя, че е изключително разнообразен и богат, липсваше подобно събитие, затова тази идея от няколко години назряваше, а сега дойде и времето за нейната реализация. Решихме, че този период от годината е подходящ и обединихме сили, за да организираме подобно събитие. То ще се случи на 31 август. Избрали сме почивен ден от седмицата, пада се в събота. Решихме мястото да не е в градската среда на Свищов. Изнесохме го малко извън града –в римския град и древен римски легионен лагер Нове. Ще се случи в реставрираната част на лагера, където мястото е подходящо. Затворено е , широко е, събира много хора. И се надявам, че наистина ще успеем да привлечем интереса на почитателите на рок музиката, а и не само, така, че на това място, което е наситено с много култура, да оживее за още едно интересно събитие.

Фокус: Кои са групите, които ще радват публиката?

Росен Маринов: Като за първо издание, съвсем нормално, ние като организатори подхождаме малко по-плахо. Спряхме се на три основни групи, които вярвам, че сами по себе си предлагат различен репертоар и ще бъдат интересни на широката аудитория. Първата, която ще се представи, е G-point. Те са от София, но радостното е, че в състава има и представител от Свищов. След това ще свири най-голяма група в област Варна – това е Mr. Hard. И за финал сме избрали концерт в античния град Нове да изнесе така популярната група Кикимора, като гост-вокалист ще бъде още по-популярният Звезди Керемидчиев.

Фокус: Казахте, че идеята назрява от няколко години. Очаквате ли интерес, има ли почитатели рок музиката в Свищов и региона?

Росен Маринов: Да, аз не случайно казах, че идеята назрява от няколко години, тъй като имаше запитвания за подобен тип мероприятие в нашия град от почитателите на тази музика. И тъй като нямаше „на какво да стъпим“, нямаше организирано подобно събитие до сега, ни отне малко повече време да обмислим идеята и формата, в който да го направим. Но ето, че дойде време да се случи. Има, да, има почитатели на рок музиката в Свищов. А това, което на този етап ме радва и обнадеждава, е интересът, който проявяват почитатели и от други населени места. Така, че очаквам римският град Нове, който е само на три километра от Свищов, да се изпълни на 31 август с почитатели на тази музика. Наистина вярвам и, че групите, които сме избрали, са интересни и имат много фенове.

Фокус: Нека да уточним дали тези фенове трябва да си купят билети, ако да – от къде и колко ще струват?

Росен Маринов: Тъй като събитието се организира от Община Свищов и, тъй като всички събития, организирани от нас винаги са били изцяло насочени към публиката, никога не е имало вход и такси, така и тази проява ще е с вход свободен. Всички, които имат желание и са водени от чистия си интерес към тази музика и увлечението си, са добре дошли в Свищов на 31 август. Мероприятието ще започне от 19.30 часа, но още 18.00 часа римският лагер Нове ще е отворен за посетители. Така, че наистина всеки е добре дошъл. Ще се радвам да се съберат на едно място всички, които харесват рок музиката и да направим един истински празник.

Фокус: Вероятно е рано за този въпрос и той трябва да се зададе след събитието, но ако има достатъчно интерес към него, дали обмисляте да го разширите – за повече от ден, с повече групи?

Росен Маринов: Аз всъщност благодаря за въпроса, защото той е уместен, тъй като наистина споменах и малко по-рано, че има интерес, има много обаждания и запитвания, се надявам, че ще имаме успех. Няколко пъти съм го казвал, че ако това се случи, мероприятието определено ще се превърне в традиция за Свищов. И не само, че ще го провеждаме всяка година, но ако интересът е голям имаме идея то да не е в рамките на ден, а поне за два. Искам да подчертая, че имахме запитвания не само от почитатели, а и от много групи, които свирят такава музика – да участват. Но ние, като за първо издание, не бяхме съвсем подготвени да приемем всички. Това ми дава основание да считам, че има перспектива за развитие на този фест. И ако наистина така се случи, че първото издание има успех, със сигурност в следващата година, а и не само, то може да се разрасне, да стане традиция и ще се радвам ако наистина е така.

Фокус: Има ли някакви други прояви, които предстоят в Свищов, преди празника на града, който е в края на септември?

Росен Маринов: Винаги има и по-малки, и по-големи празници в нашата община, било то в самия град или по-малките населени места. Те привличат местното население, а и това е основната ни цел. Няма как да не отбележим, че през септември имаме два национални празника – това са 6-ти и 22-ри септември, които ние по традиция си честваме. Но за нашия град краят на септември, както споменахте, е празник, тъй като тогава отбелязваме традиционните Свищовски лозници. Трескавата подготовка вече тече, а в началото на следващия месец ще имаме и подробности.

Луиза ТРАНЧЕВА