Росен Маринов, Община Свищов: С изложба и сатирична вечер започват Алековите дни в Свищов

И през настоящата година Община Свищов подготви богата програма по случай честването на т.нар. Алекови дни, които станаха традиционна част от културния календар на града и региона.  Известни са не само в страната, но и в чужбина. Какво предстои в Свищов, прочетете в интервю от предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново с Росен Маринов, директор Дирекция „Култура и културно наследство“.

 

Фокус: Г-н Маринов, нека представим на нашите читатели какво включва програмата за Алековите дни през 2019-та?

Росен Маринов: Тази година се навършват 156 години от рождението на Алеко Константинов и по този повод, както всяка година Община Свищов организира, както и Вие казахте, традиционните Алекови празници. Те винаги са в рамките на два, може и на три дни, в зависимост от програмата. Тази година сме се прострели в рамките на два дни – 10 и 11 януари. В тези два дни сме подготвили различни културни мероприятия, на които каня още в самото начало, преди да обявя какви са те, всички, които се интересуват и вълнуват от личността и творчеството на Алеко Константинов, да заповядат в Свищов.

На 10 януари, от 17.00 часа в ХГ „Николай Павлович“, в нашия град, ще представим изложба на карикатуриста Йовчо Савов. А от 17.30 часа, в изложбената зала на Къща-музей на Алеко Константинов, ще се състои Вечер, посветена Радой Ралин. И ще се срещнем с неговия син – сатирикът Кин Стоянов.

Това е в рамките на 10 януари.

Фокус: Какво още предвижда програмата?

Росен Маринов: Тя е по-богата на 11 януари, когато от 15.30 часа в Гербовата зала на Община Свищов ще се състои традиционната, бих казал, пресконференция с лауреата от Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“ за 2019 година. Ще си позволя да вметна малко повече информация относно конкурса, тъй като тази година в него взеха участие 96 разказа, на 58 писатели от 14 страни. В това число са участвали автори от Франция, САЩ, Колумбия, Сърбия, Русия, Ирландия, Еквадор, Германия, Израел, Турция и други. Ще си позволя за пръв път да назова и името на победителя в тазгодишния конкурс. Това обикновено го пазим в тайна и го съобщаваме във вечерта, когато е награждаването, но така или иначе през годините, а включително и тази година, установяваме, че информация изтича от някъде, затова е по-добре да го съобщя аз. Името на тазгодишния победител в Международния конкурс е на руския писател Виктор Шенгерович. Той спечели с неговия разказ „Свободна конкуренция“, който е много тематичен, във връзка с политическа обстановка у нас и предстоящите ни избори. Авторът разказва именно това – как се правят избори. Интересен разказ, който журито е преценило за  най-актуален и достоен.

Иначе нашата програма на 11 януари продължава в 16.30 часа, когато Община Свищов е предвидила официално да открие новосъздаденият туристически информационен център в града. И по този повод сме поканили министърът на туризма – Николина Ангелкова, която прие. Ако програмата й го позволи, тя ще се включи в празника, а ако не успее ще изпрати свои представител. Избрахме да открием този център именно в рамките на Алековите дни, защото както всички знаем Алеко Константинов е основоположникът на организирания туризъм у нас.

Веднага след това, в 17.00 часа започва традиционното факелно шествие, с начало Къщата-музей на Алеко Константинов, преминава през централната част на града и достига до паметника на Алеко в Градската градина. Там кметът на Община Свищов Генчо Генчев ще произнесе празнично слово. Всички гости и граждани ще имат възможността да се поклонят пред паметника на Алеко Константинов и да поднесат венци и цветя.

Празникът ще продължи в 18.00 часа в салона на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ с тържествено честване на 156-та годишнина от рождението на писателя. На тази церемония ще бъдат обявени всички специални гости на тържеството и името на лауреата, което аз вече съобщих. Там той ще бъде награден. Празникът ще приключи с концертна програма като тази година сме се доверили на Държавна опера – Русе, която ще ни представи „Империята на мюзикъла“ – най-доброто от света на мюзикъла. Ще прозвучат наистина едни емблематични произведения от този жанр. На сцената, съвместно с Русенската опера, ще се изявят Милена Славова и Звезди Керемедчиев.

Фокус: В предходните години, при организирането именно на този концерт, Вие набирахте средства за различни благотворителни каузи. Ще има ли нещо подобно и тази година?

Росен Маринов: Да, точно така. Благодаря за въпроса, защото и тази година тържественият концерт, от 18.00 часа в салона на Читалището, има благотворителна цел. Решили сме с набраните средства да преиздадем прототипното издание на книгата „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов. Община Свищов разполага с това издание, тъй като преди години сме го отпечатвали. Тиражът е почти изчерпан и имаме нужда да бъде преиздадено, затова с решение на Община Свищов и Международна фондация „Алеко Константинов“, които са организатори на Алековите празници, това бе обявено за благотворителна кауза.

Фокус: Нека още веднъж поканим всички, които са заинтересовани от празниците да станат част от тях.

Росен Маринов: Да, с най-голямо удоволствие каня всички и жители, и граждани на Свищов да заповядат на 10 и 11 януари. Програмата вече е доста разпространена и може да се намери и в интернет сайта на Община Свищов.

Луиза ТРАНЧЕВА