Росен Маринов, Община Свищов: 154 години от рождението на Алеко Константинов се навършват през 2017 година

Поредно издание на Алековите дни организират в Община Свищов на 12 и 13 януари. Каква е програмата и кои са по-интересните събития, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново, ни каза Росен Маринов, директор Дирекция „Култура и културно наследство” в Община Свищов.

 

Фокус: Г-н Маринов, кое поредно издание на Алековите дни организирате през тази година и как точно ще протекат празничните дни в Свищов?

Росен Маринов: Алековите дни в град Свищов се отбелязват от много години. Те са посветени на рождението на големия писател Алеко Константинов, което се чества на 13 януари. Той е роден през 1863 година. Тази година се навършват 154 години от рождението му. Всяка година в родния град на писателя отбелязваме датата на неговото рождение с културни прояви, посветени на него. Алековите дни през 2017 година ще започнат на 12 януари от 16.00 часа в Художествената галерия „Николай Павлович“ с юбилейна изложба на карикатуриста Стайко Николов. Тази изложба е посветена на 90-та годишнина на художника, който е роден през 1927 година в Свищов. В своя професионален път той има над 20 самостоятелни изложби и много участия в изложби извън страната в страни като Германия, Белгия, Русия, Куба и други. В Свищов ще бъде представен с около 90 негови творби като всички са карикатури. На същия ден – 12 януари от 17.00 часа в Изложбената зала на къщата музей „Алеко Константинов“ ще се открие изложбата „Що е Стършел“ свършил за 70 години“. Вече 70 години хумористичният вестник се издава без прекъсване. По повод тази годишнина в изложбата ще бъдат представени постове от различни издания, интересни истории, забавни карикатури, проследяващи живота на вестника и на българина. Тази изложба не случайно е включена като част от Алековите дни, тъй като съвместно с вестника години наред организираме конкурса за къс хумористичен разказ „Алеко“. След откриването на изложбата, отново в Изложбената зала на музея ще бъде представена книгата „От Алеко до Алек“ с хумористични разкази от български писатели. Съставител на книгата е Михаил Вешим. Тази книга е доказателство, че писаният хумор остава във времето, а времето от Алеко Константинов до Алек Попов е един век и този период проследява как хумористичния разказ се променя. Но колкото и да се променя хуморът, винаги казва истината за живота и човека. В книгата има разкази от Алеко Константинов, Елин Пелин, Чудомир, Христо Смирненски, Йордан Радичков, Михаил Вешим, Алек Попов и други видни имена в българската литература.

Вече споменах конкурса за къс хумористичен разказ „Алеко“. Той датира от далечната 1966 година. За първи път се организира от вестник „Народна младеж“. След едно кратко прекъсване, от 1994 година до днес той се организира от Община Свищов съвместно с Международна организация „Алеко Константинов“ и вестник „Стършел“. В него участват автори от много страни като темата се определя от тях самите, тоест темата е свободна. Журито е в състав доц. Пламен Дойнов, председател и членове Михаил Вешин, Румен Велчев, Галя Константинова и Людмил Симеонов. Тази година участват 82 разказа на автори от 12 страни, сред които България, Русия, Полша, Словакия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Израел, Чехия, Бразилия, Украйна и други.

На 13 януари от 15.30 часа в Гербовата зала на Община Свищов  ще се състои пресконференция с лауреата на тазгодишното издание на конкурса за къс хумористичен разказ „Алеко“, която е Капка Тодорова. Нейният разказ се казва „Как станах бежанка“. Победителят в конкурса получава парична награда, специално изработен плакет, грамота и книга от различни автори и издателства. Отново на 13 януари от 17.00 часа ще се проведе традиционното факелно шествие. В него взимат участие граждани, ученици, деца от детски градини и служители от институции. Началото му е от къщата музей „Алеко Константинов“, преминавайки през централната част на града до Градската градина, където се намира бюст-паметникът на писателя. Пред него по традиция има празнично слово на кмета Генчо Генчев и тържествено поднасяне на венци и цветя в знак на поклонение пред живота и делото на Алеко Константинов. Кулминацията на тържествата ще започне в 18.00 часа в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“. След празнична атмосфера и слова официално ще бъде връчена наградата на Капка Тодорова. Програмата ще продължи с постановката „Покана за вечеря“ на театър „София“ от българския автор Оля Стоянова. В последните години такива спектакли се правят с благотворителна цел като тази година инициативата е да се помогне на 4-годишната Кристин Димитрова от Свищов, която е болна от левкемия. Затова присъствието е с покани, които имат цена и се продават на касата на читалището. Освен това, който желае може да допринесе за благотворителната акция като пусне сума в определена за целта урна, която ще е поставена във фоайето на читалището. Искам да поясня, че всички културни и обществени прояви в Община Свищов през 2017 година ще се провеждат под знака на една друга годишнина за нашия град, а именно 140 години от Освобождението на първия български град – Свищов. Основните чествания на тази годишнина ще бъдат през месец юни и най-вече на 27, когато руските войски поемат по пътя на освободителните действия в цялата страна. Във връзка с тези събития предвиждаме разнообразна програма.

Фокус: Ще си позволя да Ви върна в началото на разговора ни. Казахте, че лаурета през тази година в конкурса за къс хумористичен разказ „Алеко“ е българка. През годините назад във времето имало ли е чужденци, които са печелили приза и колко са били те?

Росен Маринов: Да, разбира се. В годините назад има и чужденци, които са печелили конкурса. През изминалите години сме имали победители от Турция, Израел, от бившия СССР е имало участници, които са спечелили – Югославия, Унгария и т.н. Със сигурност няма да мога да обхвана целия период на конкурса, тъй като както казах той се провежда от 1966 година до днес с едно кратко прекъсване от 3-4 години.

Фокус: Предполагам, че има някакъв международен работен език, на който се пишат разказите – английски ли е?

Росен Маринов: Да, английският е международният език, на който се получават разказите от другите страни. Ние имаме ангажимента да ги преведем като ни съдействат нашите сътрудници от Международна фондация „Алеко Константинов“.

Рени ПЪРВАНОВА