Росен Маринов, Община Свищов: 200 участници от 5 държави ще вземат участие в 15-то издание на римския фестивал „Орел на Дунава“

 

Росен Маринов, директор дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Свищов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод 15-то издание на римския фестивал „Орел на Дунава“.

Водещ: От 7 до 9 юни в античния град Нове, край Свищов ще се проведе 15-то издание на римския фестивал „Орел на Дунава“ под патронажа на Община Свищов. Колко ще бъдат участниците тази година и от кои държави?

Росен Маринов: Участниците тази година са 200 като в това число влизат разбира се участници от България, но традиционно за фестивала участват групи от Италия, Румъния, Полша и тази година имаме и от Молдова.

Водещ: В тези държави има ли подобни фестивали?

Росен Маринов: О, да. Тъй като Римската империя е била голяма, навсякъде, където културното наследство е запазено и свидетелства за присъствие на Римската империя, страните по някакъв начин успяват да го съхраняват и да го поддържат. Тази форма за фестивали се оказа доста популярна в последните години и набира все по-голяма скорост, така че групите за реенакмънт  не само в България, които вече са доста, но и в другите държави търсят форми за изява. И тези фестивали, които пресъздават античното наследство са сцена за тях. Така че хубаво е, че се радваме на популярност и на интерес на хора, които искат да присъстват на нашия фестивал. Нашият фестивал „Орел на Дунава“ е с традиция– тази година е 15-то му издание.

Водещ: Какво ще включва  програмата?

Росен Маринов: На 7 юни започваме в антични град Нове край Свищов с едно традиционно състезание между ученици. Това е идея, която да включим и по-малките зрители и участници във фестивала като те ще се превъплътят в реенактори и ще се състезават помежду си в отборни игри. В същия ден е и официалното откриване на фестивала, което ще се състои в центъра на Свищов със специална церемония по откриването, с освещаване на знамената, представяне на групите, запалване на фестивалния огън. И същата вечер от 19.30 часа ще бъде връчена първата от 2-те награди, които в рамките на фестивала връчваме. Това е „Златният орел за принос в популяризирането на културното наследство и за принос в опазването му“. Наградата „Златният орел за принос в популяризирането на културното наследство“ тази година се връчва на Михаил Белчев. На 7 юни неговите почитатели и гостите на фестивала ще имат радостта да се срещнат с него и с творчеството  му. Вечерта откриването ще завърши и с негов рецитал. А иначе програмата продължава и на 8 юни, когато тя ще се разгърне в пълния си мащаб. Още сутринта на 8 юни античният град Нове ще бъде отворен за посетители. Искам да кажа нещо много важно, че входът е безплатен, няма никакви такси, така че нека всички, които имат интерес, да заповядат, без да се притесняват, за да разгледат, за да се потопят в тази епоха, в това, което групите ще представят. В 8 юни програмата е абсолютно наситена от самото начало на деня. Ще започнем с представяне отново на групите, след това ще имаме едно кулинарно шоу, в което групите ще участват, ще се състезават, ще представят различни ястия от римската кухня, специален гост ще бъде шеф Божана, която ще сготви нещо наистина в духа на римската кухня. Тя ще оглави журито, което ще оцени участниците в кулинарния конкурс. Малко по-късно в програмата на 8 юни ще има симпозиум – публична лекция на доц. д-р Бони Петрунова на тема „Древни съкровища, музеи и туризъм“. Ще се състоя в посетителския център към античен град Нове. След това продължаваме със следобедни представления и ритуал по полагане на военна клетва, танцов спектакъл, големи гладиаторски игри, ще бъде представена и трагедията „Един деня в дома на Писон“. И по традиция съботният ден завършва с голямата битка между всички участници във фестивала. Непосредствено преди тя да се случи ще връчим втората награда, тази година „Златен орел за принос в опазването на културно-историческото наследство“ на българския историк и археолог доц. д-р Бони Петрунова – директор на националния исторически музей. И общо взето вторият фестивален ден ще завърши по този начин. На 9 юни ще има отново представяния на групите в античният град. Ще бъде приет строя от императора, ще има сутрешно шоу, игри и фестивалът  ще бъде закрит около 13.00 часа със специална церемония и загасяне на фестивалния огън.

Водещ: Кои са новостите тази година?

Росен Маринов: Новото тази година е, че сме внедрили в програмата на фестивала много повече представяния на самите групи чисто културно, защото в предишните издания те повече представяха военния живот на Римската империя, докато тази година ще има много повече презентации относно културата, бита, занаятите. Ще има изключително много занаяти, които ще бъдат оформени като алея на занаятите, което считам, че ще е много интересно за публиката.

Водещ: Предполагам, че това ще бъде интересно и за малките?

Росен Маринов: О, за малките винаги е интересно, да се докоснат до истински оръжия,  да се докоснат до войници, да се потопят в духа на тази атмосфера. И прави ми впечатление, че те наистина се забавляват истински.

Водещ: От страна на българското присъствие кои са групите, които ще участват?

Росен Маринов: Разбира се домакините. Вече имаме група за възстановки. Изключителен интерес представляват и групата от Стара Загара – „Багатур“ – които са изключително атрактивни с шоуто, което правят.

Водещ: Нещо допълнително трябва ли да знаят нашите слушатели за организацията – някакви препоръки или нещо като ограничение ще има ли по време на тези 3 дни?

Росен Маринов: Много е важно да кажа, защото има запитване – няма никакви такси и за посетителския център, и за античния град Нове. Гостите могат да се разхождат навсякъде без никакви ограничения. Единственото, което апелирам, е да спазват някакъв ред. Знаете как е, когато се струпат много хора на едно място. Просто да има толерантност един към друг, за да има и ред.

Водещ: Да кажем на нашите слушатели, че програмата, за която говорихте, я има на интернет страницата на Община Свищов и на фейсбук страницата на Нове „Сърцето на легиона“ и могат да си изберат събития, на които да присъстват. И да призовем нашите слушатели да присъстват на виртуозна езда и стрелба с лък, огнено шоу, антични танци, ритуали, кулинарно шоу и да се наслаждават на тези 3 дни.

Елеонора ЧОЛАКОВА