Росен Маринов, Община Свищов: 5 хиляди участници от над 400 колектива се включват в осмото издание на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“

Снимка: Община Свищов

5 хиляди участници от над 400 колектива се включват в осмото издание на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“. Събитието, по традиция, ще се състои в свищовското село Царевец. То ще започне на 2 август и ще продължи до края на седмицата (5 август). Това съобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Росен Маринов, директор Дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Свищов. Прочетете повече в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Маринов, вече тече активната подготовката за фестивала „ Фолклорен извор“,  какво трябва да знаят бъдещите участници към днешна дата?

Росен Маринов: Здравейре от Свищов! Точно така подготовката за фолклорен фестивал „Фолклорен извор“  е в разгара си. Участниците вече са подали своите заявки за участие, срокът беше до 1-ви юни. Записването, както всяка година, се наложи да го направим малко по-рано, тъй като интересът е голям и програмите за четирите фестивални дни се запълват бързо.  Така, че заявките вече са направени и сега ги обработваме. Участниците, които са подали заявление за участие, вече могат да видят, кога ще бъде тяхната изява.

Фокус:  Колко изпълнители очаквате?

Росен Маринов: Със задоволство мога да кажа, че очакваме повече от 5000 участници от цялата страна. Това са над 400 колектива, които ще се представят в рамките на събитието.

Фокус: Вече казахте, че е ясна програмата и всеки може да види, кога ще е неговото изпълнение.  Разкажете повече за регламента, дали има промяна, в сравнение с предходни години и как всъщност ще протече самата програма, има ли нещо, върху което искате да акцентирате?

Росен Маринов: Съществени промени в регламента няма. Всички участници ще се представят в 12 категории. Във всяка от тях ще бъде отсъдено 1-во, 2-ро и 3-то място. Имаме и много поощрителни, и специални награди и разбира се големите награди, към които всички участници се стремят – това са наградите на Министерството на културата, под  чийто патронаж за поредна година се провежда фестивала „Фолклорен извор“. Имаме награда „Постоянство и традиция“, която се дава на състави или участници, които са се доказали през годините. И най-големите награди – това са „Лауреат“, която се връчва за най-добро цялостно представяне в областта на обработения фолклор и  „Приз“ за най-добро цялостно представяне в областта на автентичния фолклор.  Това, което мога да кажа като по-интересно за програмата е, че ще стартираме на 2-ри август, от 10.00 часа в Летния театър на село Царевец, когато ще направим официалното откриване. След това ще продължим с конкурсната програма. В четирите фестивални дни сме предвидили много специални гости и концерти за нашата публика. Всеки един от фестивалните дни ще приключва с концерт. Така например, още на 2-ри август, първия фестивален ден, ще представим на сцената ансамбъл „Мерани“ от Грузия. Тук е мястото да подчертая, че тази година има много силно международно присъствие от специални гости, като тези от Грузия. А на 3-ти август, вечерта, ще завършим с концерт на формация „Солисти“ на вокален ансамбъл „Мистерия на българските гласове“. В него ще се включат Олга Борисова, Бинка Добрева, Даниел Спасов и Милен Иванов.

Фокус: Казахте, че ще има широко международно участие. Кои други страни ще бъдат представени във фестивала, освен Грузия?

Росен Маринов: Освен Грузия, на 5-ти август, последния фестивален ден, очакваме да се представят фолклорен ансамбъл „Ла Куеля“ от Коста Рика и фолклорен ансамбъл „Калинка“ от Русия.

Фокус:  Предполагам, че очаквате и чуждестранни посетители, тъй като всяка година има организирани групи, които идват?

Росен Маринов: Да, в предходните издания имахме дори участници от други държави, които представяха  български фолклор, което е много интересно. Тази година няма да имаме такива състави, но винаги се радваме на посетители от други държави. Така че очакваме това да се случи отново.

Фокус: Има ли нещо друго, което сме пропуснали в програмата и върху което желаете да акцентирате, някоя известна група или нещо, на което много се радват хората?

Росен Маринов: Аз казах, че всички фестивални дни ще завършат с концерти, споменах международните участия, както и участието на „Мистерията на българските гласове“, а на 4-ти август програмата ще завърши с впечатляващ концерт-спектакъл на ансамбъл „Пирин“ . Това е една инициатива от няколко години, която цели да представи най-големите ансамбли в България. В предходните издания такива концерти изнесоха Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, ансамбъл „Тракия“, ансамбъл „Българи“ и тази година е ред на ансамбъл „Пирин“. Последният ден, когато е церемонията по награждаването, кулминацията ще бъде концертът на популярната и известна певица Нелина.

Фокус: Споменахме за различните категории и наградите, които ще бъдат раздени в тях. Да кажем и няколко думи за журито?

Росен Маринов: Ние много държим на нашето жури и затова през годините не сме променяли неговия състав. Тази година той е отново същия –  председател Юлия Цанкова. Членовете са  д-р Силвия Хечерян, представител на Министерството на културата, проф. Елена Кутева, народната певица Гуна Иванова, известия хореограф Димитър Манов, Даниел Спасов и председателя на фестивала и кмет на община Свищов инж. Генчо Генчев.

Фокус: През миналата година вие получихте статут на „Международен фестивал“ от семейството на CIOFF. Дали сте работили  още в тази насока и какво донесе това на фестивала?

Росен Маринов: Разбира се, че е така. Продължаваме да работим в тази насока и резултатите не закъсняват. Като пример мога да посоча изявеното участие на международни състави, които идват тази година при нас именно по линията на CIOFF. Мисля, че ще представим на нашата сцена  едни от най-добрите състави,тъй като в голямото семейство на CIOFF се представят само такива отбрани , най-добри фолклорни състави на международно ниво. Освен това за втора година фестивал „Фолклорен извор“ ще предостави сцена на конкурса, който организират CIOFF. В него участват най-добрите, които  ще имат възможност да се изявят във всички международни фестивали в света, които се организират от тях. Затова за нас е голяма чест, че фестивала „Фолклорен извор“, е едно от местата, на което се е спрял CIOFF, за да пласира такива български състави.

Луиза ТРАНЧЕВА