Росен Начев: Между 350 и 400 е броят на таксиметровите автомобили от организираните фирми в Благоевград

Росен Начев, председател на Сдружението на таксиметровите шофьори в Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-н Начев, в редица градове в страната се организират протести на таксиметровите шофьори. В Благоевград ще има ли такива?

Росен Начев: Ние сме недоволни от много неща, но това не значи, че всеки път трябва да излизаме на улицата и да протестираме. Няма логика в такива протести. По принцип към момента нямам данни, че се организират протести на таксиметровите шофьори в Благоевград.

Фокус: По принцип какво трябва да се подобри в Благоевград?

Росен Начев: Според нас цените на които извършваме таксиметровите услуги са ниски, но това се дължи на цялостната икономическа обстановка в страната. Това не е нещо, за което е виновен конкретно някой. Всички искаме по-добър живот, но друг е въпроса по какъв начин трябва да се случи това. Ние искаме повече стоянки за такситата, тъй като в града броят им е недостатъчен. Също така искаме по-добра организация на движението с ремонтирани улици. Това са разумни искания според мен и е нормално да се изискват, но не е разумно да кажеш „Искам да возя за 1 евро на км.“, „Искам бензина да е на 0,50 лв.“, защото при пазарната икономика цените са заложени така, че никой не е спрян, ако иска да си увеличи цената и е глупаво да протестираш за по-висока цена.

Фокус: На какви цени за км возят такситата в Благоевград?

Росен Начев: Минималната цена за дневна тарифа е 0,75 лв., а за нощна 0,85 лв. От там нататък има горен праг на тарифата – 1,10 лв. Определянето на минималните и максималните цени е друго нещо, което не става чрез протести, а имахме повече от няколко месечни срещи с Общината, за да може да изпълним основно искането на закона от една страна да се предпази бизнеса от сивия сектор, от друга страна обаче да са предпазени и клиентите от нереално високи цени.

Фокус: А колко фирми функционират на територията на града?

Росен Начев: Организираните фирми са около 7-8, но има и еднолични търговци, чиито брой не е малък.

Фокус: В организираните фирми имате ли данни колко са общо таксиметровите автомобили?

Росен Начев: Между 350-400 са общо автомобилите на организираните фирми, като броят им лавира постоянно.

Натали СТЕФАНОВА