Росен Начев: Таксиметровите услуги в Благоевград са едни от най-евтините в цяла България и ще си останат такива

Росен Начев, председател на Сдружението на таксиметровите шофьори в Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-н Начев, миналата седмица на редовно заседание Общински съвет-Благоевград прие предложение за увеличение с 10 стотинки минималните цени на километър пробег за извършване на таксиметрови превози на територията на общината. Необходима ли беше тази промяна в цената?

Росен Начев: Да, беше необходима, даже според мен е доста закъсняла тази актуализация с оглед на нарастващите цени на всички разходи по извършване на дейността, просто тези около 20% актуализация бяха много нужни, защото в един момент се оказа, че превозвачите работят на ръба между загубата и печалбата. Може да се каже, че тази промяна беше наложителна, още повече че и цените не бяха променяни от 2015-2016 година. Мисля, че това се вижда и от всички наши клиенти и от жителите на Общината. Таксиметровите услуги в Благоевград са едни от най-евтините в цяла България и ще си останат такива. Благоевград ще продължи да има най-евтините и едни от най-добре организираните таксиметрови услуги в страната.

Фокус: В областта най-ниска ли е тарифата в Благоевград?

Росен Начев: Със сигурност да.

Фокус: Всъщност на сесията на Общински съвет-Благоевград, когато се гласува тази промяна група общински съветници коментираха и това, че трябва да се променят изискванията към таксиметровите шофьори от гледна точка на това да бъдат по-добре поддържани хигиенно автомобилите и да не се пуши вътре в тях. Какво е Вашето становище по въпроса и всъщност има ли как всички таксиметрови шофьори да бъдат задължени за това?

Росен Начев: По принцип по Наредба 34, която определя условията за извършване на таксиметров превоз на пътници, е абсолютно забранено да се пуши вътре в таксиметровите автомобили, както за водачите, така и за пътниците. Аз смея да твърдя, че тук вече става въпрос за спазване на тази наредба от самите водачи. Просто тази наредба трябва да се спазва и всичко е въпрос на контрол.

Фокус: Тъй като се повишават и цените на гражданската отговорност и данъците на автомобилите, бихте ли поискали ново увеличение на тарифата, ако отново има такива повишения в цените?

Росен Начев: Общо взето всичко се определя от разходите по извършване на дейността. Мисля, че това е естествен процес и всичко зависи от това при какви темпове разходите се увеличават, в следствие на което служителите трябва да ги догонват, защото все пак не бива да забравяме, че всички тези хора издържат семейства и за да работят трябва да получават нещо срещу този свой труд. Мисля, че към момента това е добра първа стъпка, а по нататък всичко е по преценка и съвместна работа с Общината. Процесът е доста дълъг и увеличенията не стават от днес за утре, протича в продължение на няколко месеца и се оглежда от всички страни, така че да не бъдат ощетени жителите на Община Благоевград от една страна, и от друга – превозвачите. Според мен през последните 2-3 години секторът върви към подобряване качеството на услугата и на автопарка.

Фокус: Имате ли информация приблизително колко таксиметрови шофьори работят на територията на община Благоевград?

Росен Начев: Между 400 и 500 са автомобилите. Тази бройка е динамична, защото постоянно се променя. Ако сметнем, че някои коли имат по един водач, а други по двама – това прави средно около 700 таксиметрови шофьори.

Фокус: Колко са таксиметровите компании на територията на общината?

Росен Начев: През последните години има един процес на окрупняване, но мисля че към момента има около 7-8 фирми, отделно има и еднолични търговци. Но това не е най-важното. Важно е като цяло браншът да си изпълнява предназначението, защото през последните години изпълняваме и голяма част от функциите на обществен транспорт като транспортираме много възрастни и болни до поликлиниката, както и много деца до учебните заведение, така че може да се каже, че сме сериозни в това отношение.

Натали СТЕФАНОВА