Росица Димитрова, „Социални дейности“: С два специални щанда Община Велико Търново се включва в първото по рода си изложение за родители и деца в града

С два специални щанда Община Велико Търново се включва в първото по рода си изложение за родители и деца, което ще се проведе в старата столица. Местната администрация е съорганизатор на събитието, заедно с фондация Happy mums. Това съобщи в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ Росица Димитрова, директор Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“. Целта на форума е да събере общински и неправителствени организации, както и търговци от цялата страна, които имат отношение в оказването на подкрепа за деца и семейства.Повече за това къде и как ще се случи той, прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Г-жо Димитрова, нека обобщим какво ще е участието на Община Велико Търново в първото по рода си изложение за родители и деца, което ще се проведе в града?

Росица Димитрова: Това е първото наше подобно събитие, което организираме заедно с фондация Happy mums. Те са наши дългогодишни партньори и изключително много се надявам, че това голямо изложение, което стартираме сега, няма да бъде последното, а ще продължим в годините. Целта е тук общински и неправителствени организации, и най-вече търговците да споделим социална отговорност, отношение и подкрепа към децата и семействата. И не само в нашата община, и не само в нашата област, а в цяла Централна северна България.

Фокус: Това единственото по рода си събитие за целия район ли е ?

Росица Димитрова: Да, точно така. То ще се случи на 17  и 18 ноември в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ във Велико Търново. На 17-ти започва от 11.00 часа и ще продължи до 18.00 часа, а на 18-ти от 10.00 до 14.00 часа.

Фокус: Освен, че предоставя терен, с какво друго участва Община Велико Търново?

Росица Димитрова: Аз искам да благодаря на медиите, защото с тази информация, която подготвихме заедно с фондация Happy mums и Общината и Ви я предоставихме, се надяваме да привлечем повече участници. Искам да подчертая, че участието на търговците трябва да бъде предварително заявено пред фондацията. Надявам се наистина да се отзоват фирмите, които предлагат съответните продукти в подкрепа на децата и семействата. Освен залата, която осигуряваме, ние ще участваме и със свои щандове. Услугата на Общината, която е в подкрепа и интерес на малките деца, е Общностния център, който ще участва с флаери, материали и консултации на място. Плюс Детската млечна кухня, която традиционно приготвя питателна храна, по всички изисквания на Министерство на здравеопазването, които са ориентирани към децата от 5-месечна до 3-годишна възраст. Така, че ще има щандове на Общноснтия ни център за деца и семейства „Царвеград“ и на Детска млечна кухня, които освен информация, която ще предоставят по отношение храненето на децата, ще дадат възможност и за дегустация на храна, която се приготвя от тях.

Фокус: Целта Ви е разширяване на посочените две услуги с потребители не само от региона, а и от цялата страна?

Росица Димитрова: Точно така. Общностният център е услуга, която е ориентирана изцяло към подкрепа, консултации и съвети на всички бъдещи родители, на младите родители и е в подкрепа на децата от 0 до 7 години. Тя е абсолютно безплатна за родителите. Колкото повече възможности имаме да информираме хората какво предоставяме, толкова по-добре. И това изложение ще събере, както казах, за първи път търговците, които предлагат съответните стоки и услуги за деца и общинските услуги, които са в подкрепа на най-малките деца. Ще се включат  и колегите ни от Дирекция „Социално подпомагане“, които ще предоставят на място консултация, която касае младите родители.

Фокус: Предполагам,че за следващо организиране на изложението ще можем да говорим, след като първото приключи и обобщим резултатите?

Росица Димитрова: Да, много се надявам да се включат повече представители. Както вече казах трябва да ма предварителна заявка, защото ще има щандове, които се наемат. Парите, които ще се плащат за тях, ще подкрепят фондацията. С участието си те ще имат възможност да достигнат до по-голям кръг потребители.

Луиза ТРАНЧЕВА