Росица Златанова, председател на Съвета на Европейската научна и културна общност: Дупница заслужава наградата „Златен печат” заради древната история и култура

Радио "Фокус" Кюстендил

Росица Златанова, председател на Съвета на Европейската научна и културна общност, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Госпожо Златанова, в Дупница ще бъдат връчени отличия „Златен печат” и „Златна монета”, в същото време се организира и един интересен театрален спектакъл, разкажете повече за инициативата, какво предстои да се случи?

Росица Златанова: Театърът в Дупница „Невена Коканова” преди няколко години получи „Златен печат” за принос към развитието на българската култура. По този повод, ние правим един театрален спектакъл с актьори, които също са носители на златно отличие за култура, като Славчо Пеев, Антон Радичев, Петър Далчев. Спектакълът се казва „Галактика на поколенията” и самите имена на актьорите говорят, че това ще бъде един интересен спектакъл. Интересното в случая е, че в края на спектакъла, тъй като Съветът на европейската научна и културна общност връчва златни отличия на образователни институции, на културни институции, ние решихме този път на официална церемония в края на спектакъла да връчим такива златни отличия на представители от града.

Фокус: Тогава ли ще станат известни имената на отличените или те вече се знаят?

Росица Златанова: Имената вече са известни – две са образователните институции, училищата, които са получили обществено признание за своето ниво на обучение. Това е гимназията „Христо Ботев” и училището „Паисий Хилендарски”. Освен тези две училища, „Златна монета” за култура ще получи и господин Войн Войнов. Той е известен не само в града, но и в страната, тъй като прави и фолклорни фестивали, например „Мир на Балканите”,  и е човек, който наистина има изключителен принос в областта на културата. И накрая ще връчим „Златен печат” за уникално европейско селище на град Дупница. Такъв златен печат, когато България беше приета в Европейския съюз за пълноправен член, получиха много градове от България. Не само големите като София, Варна, Бургас. Получиха и Казанлък, Кюстендил, Созопол, а Дупница има наистина древна история и култура и заслужава този печат. Освен българските градове, и доста европейски имат този печат, с който подпечатват най – важните си документи. С него и Дупница ще може да подпечатва оттук нататък допълнително, освен своя юридически печат, своите по – интересни и важни документи.

Фокус: Какви са основните критерии, по които вие определяте кой да бъде носител на това отличие?

Росица Златанова: Номинациите се правят само от тези, които са носители вече на златното отличие. Предимно това са много известни личности и институции от областта на културата – Райна Кабаиванска, Силви Вартан, директорите на по – големите театри, Старозагорската опера, Пловдивската опера. А що се отнася до не личностите, а  институциите, това са много престижни институции, като Националният комплекс по култура, институтите по балканистика към Българската академия на науките. От 10 години се връчват тези отличия и винаги, когато ги връчваме, казваме на тези, които вече са носители, че имат право да номинират. Флоренция има този печат, пристигна в София, за да си го получи, представител. Страсбург има този печат и градове на наши съседни държави като Драма. Това е една институция, която стимулира, не само носители и притежатели на древни истории и култури, но и градове, които продължават да работят активно за съхраняването и популяризирането на своята култура. Що се отнася до образователните институции, ние винаги информираме образователното министерство, Българската академия на науките, университетите, които са носители на отличието за новите притежатели.

Фокус: Това означава, че тази награда не е само престиж, но и задължение, така ли?

Росица Златанова: В общи линии е така. Те не поемат конкретни писмени ангажименти, но за десетгодишния опит, мога да ви кажа, че доста от институциите и личностите се хвалят, че това отличие и им е донесло професионален късмет, защото едно допълнително обществено признание и едно допълнително популяризиране е от полза за личността, за институцията и това стимулира да се работи по – добре и по – добре.

Фокус: Има ли определен символ отличието? Как изглежда?

Росица Златанова: Двете училища и господин Войнов ще получат златна монета Образование и култура. Тя е изработена от 24 каратово злато в монетния двор на България. На лицевата страна е изобразена отворена книга като символ на прогреса, а на обратната страна на монетата са изобразени красивите букви на глаголицата. А златният печат е реален печат, с който може да се подпечатват документите. На него, обаче, е написано, че е златен печат и че се дава за уникална древна история и култура и е придружен със специален сертификат.

Венцеслав ИЛЧЕВ