Росица Симеонова: До 20 % по-малко са добивите от грозде в Бургаско

За гроздобера в област Бургас Радио „Фокус“ разговаря с Росица Симеонова, председател на УС на Лозаро-винарската камара в града.

 

Фокус:  Г-жо Симеонова, кога започна гроздоберът в област Бургас и как протича той?

Росица Симеонова: Гроздоберът започна около 1 септември, като някои производители започнаха малко по-късно и за повечето стопанства той е към края си. За по-големите стопанства гроздоберът ще продължи може би до края на октомври в зависимост от климатичните условия. Състоянието на гроздето е добро. В смисъл откъм болести твърдя, че е опазено почти навсякъде, който си е свършил работата, разбира се. Поради много голямата суша, която беше от юли до края на август, а и до септември, просто гроздето е много сладко. С висок захарен градус , само че не тежи. Заради това всички производители се оплакват, че добивите са им ниски с до 20 % от всички сортове.

Фокус: Това как ще се отрази на пазара?

Росица Симеонова: Пазарът е нормален. По-големите производители са затворили кръга си. Изкупните цени са като миналогодишните. Има леко повишаване на цената на червените грозда заради паднали градушки и бедствени положения в Северна България.

Фокус: Казахте, че цената е като миналогодишната. Каква е тя?

Росица Симеонова: Средно за белите по-скъпи сортове е около 0.80лв/кг. По- евтините като димят, юни блан, мискетови и т.н. е около 0,60 лв. в зависимост от договорките между продавачи и купувачи. Червените сортове по-скъпите са около 0,70 лв. като мерло каберне и мерло фран сира. Другите като памид и др. са на ниво около 0,50 лв.

Фокус: Кои сортове се отглеждат в Бургаски регион?

Росица Симеонова: За нашия териториален обхват най-много е  застъпен от белите сортове мускат отонел, шардоне, юни блан, димят от белите. Следват сувиньон блан, траминер и др. От червените най-застъпен е каберне сувиньон, червен мискет, следва мерло, памид и други червени има в по-малки количества- сира и др.

Фокус: Има ли такива лозя, които са унищожени от градушки от проливни дъждове?

Росица Симеонова: Има и от градушки, както и от не добро отглеждане. Средно са около 2 000-3 000 дка. По-старите лозя поради невъзможност хората да си избият разходите прескачат обработки, не пръскат редовно. Тази година започна много дъждовна, т.е. имаше предпоставки за много болести, защото юни беше дъждовен, а точно тогава се сформира ресата, тогава е времето на цъфтежа в края на май и началото на юни и ако се пропусне някакво важно пръскане, може да се опропасти цялата реколта на 100 %. Освен това имаше и градушки на някои места, които също поразиха масиви.Но това не е масово явление.

Фокус: Има ли такива производители, които изнасят продукция в чужбина?

Росица Симеонова: Не знам за нашия териториален обхват да има такива за тази година.

Фокус: Увеличават ли се производителите на грозде в региона?

Росица Симеонова: Има много нови лозя, отпадащите стари са много повече обаче от новосъздадените. Затова ако гледаме аспекта дали като цяло се увеличават лозята, твърдо не, но има доста новосъздадени, които са с много добър потенциал. Иначе като площи съществуват такива стари лозя, които са с минимални добиви.

Мария РУСЕВА