Росица Топалова, Етнографски музей – Бургас: Дните от 25 декември до 6 януари са известни като „мръсни дни“

Бургас. Дните от 25 декември до 6 януари са известни като „мръсни дни“. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас етнологът Росица Топалова, уредник в Етнографския музей в града. По думите ѝ 12-те дни са познати са още като „погани“, „езически“, „некръстени“ или „караконджули“.

„Народът вярва, че тогава кръстът пада, преградата между двата свята пада и по земята броят свободно караконджули и всички други опасни същества – вампири и таласъми, например. За да се предпазят от тях, хората спазват множество забрани. Най-важната от тях е да не излизат по тъмно. По това време не се правят и седянки. Хората носят чесън, който вшиват в дрехите си. Възрастните не се къпят, защото водата се счита за неосветена. Преди да окъпят бебе, във водата пускат горящ въглен. През тези 12 дни половото общуване също не е препоръчително, тъй като се вярва, че заченатите през това време деца могат да станат разбойници или магьосници. Мъжки дрехи не се шият, за да не изядат вълци мъжете. Ако през това време се роди дете, веднага му изтъкават специална нова ризка, за да не го залюби змей или змеица, когато порасне“, обясни етнологът. Тя добави, че тези дни са считани за езически, затова е забранено извършването на  традиционните християнски обреди – не може да се кръщава дете, да се прави сватба или помен за починали.

„Последният от поганите дни е Йордановден, наречен още Водици или Богоявление. Тогава, в нощта срещу празника, небето се отваря, сам Господ застава на небесните порти и ако си пожелаеш нещо наистина важно, то ще се сбъдне“, допълни още Росица Топалова.

Мария ПОПЧЕВА