Росица Янева, Местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас: Сексуална експлоатация и продажба на бебета са най-разпространените форми при трафика на хора в района

За трафика на хора в Бургас и региона и кои са най-уязвимите групи Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с  Росица Янева, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас.

 Фокус: Г-жо Янева,как стоят в момента нещата в Бургас с трафика на хора?

Росица Янева:  Ние получаваме ежегодно статистика от Районна прокуратура Бургас. За 2017 г. статистиката се състои от 9 образувани досъдебни производства, от тях 5 са за трафик на хора с цел сексуална експлоатация, 1 за трудова експлоатация и 3 производства на жени с цел продажба на бебета в Гърция. Има също така 44 дела,по които работи Районна прокуратура Бургас. като отново много от тях- 18 на брой, са на хора жертви на сексуална експлоатация, а 25 са за бременни жени за продажба на бебета. Тези две форми на трафик на хора са най-разпространените за регион Бургас. 41 лица от нашия регион са пострадали, това са официално регистрираните жертви на трафик на хора, като реалния им брой е много по-голям, тъй като това престъпление трудно се доказва. От тези 41 хора – 25 са пострадалите с цел сексуална експлоатация, а 15 са бременните жени, продали бебетата си в Гърция. Имаме и 1 човек, жертва на трудова експлоатация. Това са хората свидетелствали в съда, и които са съдействали за доказване на престъплението.

 Фокус: Кои са най-разпространените схеми за трафик на хора?

Росица Янева:  Когато говорим за трафик на хора с цел сексуална експлоатация при нас  и на международно ниво е познат методът за привличане на жертви, наречен „Lover boy“. Сводникът съвсем целенасочено се създава емоционална връзка между него и  младата жена, като по този начин тя се влюбва и става по-лесно манипулирана . Има много такива случаи на момичета, включително и на такива настанени в защитените жилища за жертви на трафик на хора, които често се влюбват в неподходящите хора, които след това ги използват и експлоатират. Когато говорим за трудова експлоатация, хората често се подлъгват по обяви за работа във вестници и интернет, като набиране на селско-стопански работници в Гърция,Италия. Бране на ягоди,боровинки, портокали. Има обяви, които съдържат един телефон, на който да се обадиш и след една седмица да тръгнеш за съответната страна, без да си сключил трудов договор. Имаш едно обещание, че ще печелиш например 50 евро на ден, като на практика това не се случва.

Фокус: Как да разпознаем такава обява?

Росица Янева: Всъщност всяка фирма, която е официално лицензирана да извършва трудово посредничество, трябва да се намира в списък на Агенцията по заетостта. Трябва да проверим дали тази фирма е лицензирана. Трябва да знаем, че трудовият договор трябва да бъде сключен и получен преди заминаването. Един от екземплярите трябва да е на български език и да съдържа всички параметри на трудовото взаимоотношение. Гражданите не трябва да предоставят личните си документи на никого, освен на органите на реда. Не трябва да предоставят документите си например за правене на копия или да бъде предоставен за кратко, за да послужи за нещо. Това е един от начините да се отнемат личните документи в чужбина и човекът да бъде държан под контрол и подчинение.

Фокус: Какви мероприятия провеждате за информираност на хората в района на Бургас?

Росица Янева:  Всяка година провеждаме мероприятия, особено лятото, когато градът е пълен с гости и млади хора. Сезонът предполага правенето на различни събития на открито.В края на юли месец плануваме да направим концерт, в който да участват млади изпълнители- рап,рок,денс, така че да съберем повече млади хора на едно място, които да забавляваме, но и същевременно информираме какво е трафика на хора. Смятаме да представим един нов клип, който снимахме тези дни, с участието на младежи-доброволци към местната комисия за  борба с трафик на хора. Ще бъде готов до 2-3 седмици, в него разказваме именно историята за момиче, което се влюбва и бива въвлечено в сексуална експлоатация. Това е историята на много момичета, които се експлоатират у нас и в Западна Европа.Също така наш съмишленик -рап изпълнител, който пристигна специално от София, за да запише специално песен за нас, посветена на борбата срещу трафика на хора, също ще участва в концерта. Изобщо сме събрали много творчески заредени хора-  Театрална школа „Валери и приятели“, танцово студио „София“. Все млади хора, имащи отношение към този проблем и създаващи продукти, свързани с темата и искат да ги представят пред публика.

Веселина НИКОЛОВА