Ростислав Мартинюк: Темата за руско-украинската война отново се върна в дневния ред на Европа и Украйна има нужда от силни съюзници

снимка: pixabay.com

Ростислав Мартинюк, журналист в Киев, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: След часове разговори завърши срещата на лидерите от Нормандската четворка. Президентите Владимир Путин, Еманюел Макрон, Володимир Зеленски и германският канцлер Ангела Меркел преговаряха в зала „Мюра“ на Елисейския дворец основно за конфликта в Донбас, охрана на украинската граница и транзита на газ през Украйна. Срещата ще остане с паметния факт, че за първи път Путин и Зеленски се срещнаха очи в очи. Дали постигнатото ще отвори път за решение на основния въпрос, който е важен и за България, а именно транзитът на газ през Украйна, ще научим в следващите минути. Защото споразумението за транзит за Европа изтича на 31-ви декември и ако не се постигне компромис за нов транзит, преносът за континента може да спре, както се случи през зимата на 2009 г. Тогавашният спор даде като резултат сегашния десетгодишен договор. Ще има ли нов? Следва анализът от журналиста от Киев Ростислав Мартинюк. Колега Мартинюк, стъпка напред ли са постигнатите на последната среща на Нормандската четворка договорености?

Ростислав Мартинюк:  Да. Така това беше първата среща през последните три години в нормандския формат. И всеки от четиримата участници, и Меркел, и Макрон, и Путин, и Зеленски преследваха собствени интереси. Макрон – изглежда като лидер на Европа. Меркел завършва кариерата си и наистина иска да сложи край на тази война в Източна Европа. Путин мисля, че обратното, иска за в бъдеще да използва войната, за да влияе на Украйна и на цяла Европа. А Зеленски беше избран за президент заради обещанията му пред украинците за бърз мир. Част от украинците счетоха това за капитулация и затова отиването на Зеленски за срещата в Париж бе възприето от тях като нещо апокалиптично. Опозицията обяви, че ще стои денонощно пред офиса на президента, и нарече акцията си „Червени линии за Зеленски“. Още през нощта стана ясно, че той не е излязъл извън тези червени линии. В общото комюнике бяха съобщени само няколко съмнителни тези: провеждане на избори на окупираните територии в Източна Украйна с т.нар. формула „Щайнмайер“ и въвеждането на още три пункта за отвеждане на украинската войска от линията на фронта. Но най-големият успех за Зеленски бе задължението на Путин да проведе обмен на пленници, на всички пленници. Става дума за 227 украински пленници, които се намират в затворите още от кървавите боеве за Дебалцево  през 2015 г. Също така Зеленски отхвърли искането на Путин за федерализация на Украйна и за особен статут на части в Източна Украйна, които засега са в окупация. Изобщо темата за руско-украинската война отново се върна в дневния ред на Европа. И Украйна има нужда от силни съюзници в тази хибридна или гореща война с Русия. И по-конкретно на новия й етап с енергийната война между „Нафтогаз“ и „Газпром“.

Водещ:  Колега Мартинюк, украинските власти не изключват, че договора за транзит на руски газ няма да бъде подписан в срок и ще започне газова война, тоест ще спре транзита. Какви могат да бъдат последиците, както за Украйна, така и за Европа и в частност за България?

Ростислав Мартинюк: Газовият въпрос на срещата на високо равнище не беше в интерес на Украйна. Имам предвид в Париж. Но Путин настоя за това. Ето защо в Париж бяха не само министрите на отбраната, на вътрешните работи на Украйна, началникът на отбраната, но и ръководителите на „Нафтогаз“ Кобелев и Витренко. Ще припомня, че Украйна спечели арбитражното дело в Стокхолм и Русия вече започна да изплаща наказателни санкции в размер на 3 млрд. долара. Едновременно с това Украйна вече пет години не купува газ от Русия, но продължава да бъде основен транзитьор на руски газ за Европа. Това накара Путин да говори персонално за газа със Зеленски и Кобелев и да прави предложения, които дори някои считат за унизителни за Путин. Например, Путин предлага на Украйна да върне 3-милиардния дълг за сметка на преки доставки от газ на Украйна, плюс още 25% намаление за газа за промишлеността. Но в Украйна се страхуват от това най-много. Защото руският газ винаги е бил средство за корумпиране на украинския елит. Шегуват се, може би Путин е предложил на Зеленски бързо да стане милиардер. Но засега мисля, че опитът му не се увенча с успех. Но ако говорим за транзит, мисля, че всичко ще бъде наред и главното е, че украинската газопреносна система продължава да бъде най-голямата в Европа. През 2018 г. към Западна Европа се пренесени 89 млрд. кубически метра газ, плюс това Украйна има огромни подземни хранилища за газ – за 34 млрд. кубически метра и това е близо към границата със Западна Европа, към Полша, към Словакия. И този газ се използва в пикови моменти през зимата. Затова мисля, че няма да бъде проблем, ако този договор се подпише и след новата години, и може би дори и през февруари. Все пак газът, който е в тези хранилища, ще бъде доставен в Западна Европа в срок.

Водещ: На 13 декември завършва срокът за приемане на заяви за запазване на мощности от украинската газотранспортна система за догодина. Тези срокове са установени от европейските правила, към които преминава Украйна през следващата година. Какви са сценариите пред вашата държава? Какви са сценариите пред Украйна?

Ростислав Мартинюк: Мисля, че всичко ще бъде наред, защото Украйна има резерв в подземни хранилища. И всички спогодби ще бъдат…

Водещ: Изпълнени в срок?

Ростислав Мартинюк: Изпълнени, да.

Водещ: Тоест, пред вас не стоят черни, негативни сценарии и т.н.?

Ростислав Мартинюк: Да, само мисля за това, какво ще стане с Путин, който иска да нахлуе в украинският газов пазар отново с преки доставки. Това е наистина голяма опасност за Украйна, защото 5 години ние не купуваме газ пряко от Руската федерация.

Водещ: Вие от какво се опасявате от руският президент? Той какво ще направи?

Ростислав Мартинюк: Трябва да говорим за историята на Украйна от последните 30-години. Всеки път от Русия искат да корумпират украинския елит със своя газ и замотават Украйна със спогодби, някакви нови условия за доставки, за контролиране на този газ – ще купи ли Украйна газ от Русия, на границата на Руската федерация, или на полската граница и т.н. Това беше много болезнен фактор за украинския политически живот и предпостави голямата зависимост изобщо на украинския елит от Москва. И през последните 5 години Украйна няма нужда да купува газ пряко от Руската федерация и правеше това в Словакия, в Полша, други места от Западна Европа. И това бе много оздравително не само за икономиката на Украйна, но и за политическия елит.

Водещ: Тоест, за сега целта на политическият елит на Украйна, на управляващите е да не се подадат на рекета чрез газови доставки? Така ли да разбираме?

Ростислав Мартинюк: Точно така.

Водещ: А какви са новините в Украйна, други, като изключим газовия рекет?

Ростислав Мартинюк: Знаете ли, Нормандската среща бе проведена в момент, когато генералната асамблея на ООН прие резолюция срещу милитаризацията на Черно и Азовско море от окупационните войски на Русия в Крим и Севастопол и за пореден път напомни, че Крим е украински, а Русия е окупатор. И за това вече можем да говорим за някаква солидарност от Европа и от Атлантическия свят по въпроса кой кой е в Източна Европа и по точно какъв е този конфликт, който имаме там. И ако говорим за хората, хората наистина вече се умориха да живеят в напрежение, но всички разбират, че с несправедлив мир е по-лошо от война. Защото това не е мир в истинския смисъл на думата.

Водещ: Мирът при вас, макар и временен, макар и несправедлив – как изглежда? Как изглежда един несправедлив мир? Как живеете в него?

Ростислав Мартинюк: Един несправедлив мир? Когато една голяма страна, каквато е Руската федерация, с ядрено въоръжение, се опитва да диктува на Украйна стратегическия път на цялата й нация: европейски или източен; когато се опитва да се смени Конституцията на Украйна, става въпрос за настояването за федерализация. Не знам откъде дойде тази идея за федерализация. Украйна е моноетническа държава, където живеят близо 90% украинци. Ние искахме да живеем по своя начин, като всички суверенни държави в Европа. И Украйна няма вина, че една голяма страна като Руската федерация иска да смени геополитическия й статус в Европа, за да поднови своето мнимо или реално величество. Можем да говорим за един голям и безсрочен конфликт, подобен на този между Израел и Арабския свят. Но не съм толкова голям скептик и мисля, че трябва да потърсим новите идеи, за да говорим с Москва, каквато и да е тя. И норманският формат може да помогне да намерим тези точки за преговори, за дискусия за мирния план за Европа.

Водещ: Наближават коледните празници. От политика в Украйна остава ли ви време да мислите за тях, да мислите за чудесните човешки емоции през Рождество?

Ростислав Мартинюк: Между другото, искаме да сменим нашия календар. И дори има вече такъв факт: в Луцка митрополия на православната църква на Украйна имат желание да празнуват коледните празници заедно с Гърция, с България, с Румъния, с други православни държави на 25 декември. Ето, Украйна иска да направи нещо такова, не просто формално, за да смени тонуса на своя живот. Наистина Украйна мисли и приема себе си за европейска страна и само преживява драматичния  момент на менталния, хибридния, информационния и цивилизационния конфликт между Москва и своето бъдеще. Иначе ние живеем като обикновени хора. Сега моята дъщеря се намира в един клуб и рисува нещо. Искам да пожелая на всички българи всичко хубаво за Коледа. И вярвам, че всичко ще бъде наред в Европа.

Цоня Събчева