Ростислав Мартинюк: Три варианта за балотаж допускат социолозите на изборите в Украйна: Тимошенко-Порошенко, Тимошенко-Зеленский или Порошенко-Зеленский

Ростислав Мартинюк, журналист от Киев, в интервю за седмичния обзор на Радио „Фокус“ „Метроном“

 

Водещ: За 31-ви март са насрочени президентските избори в Украйна, а кампанията официално бе открита от украинската Централна избирателна комисия /ЦИК/ на 31-ви декември миналата година. Т.е. вече втори месец тя продължава. За нейната динамика очакваме повече подробности от журналиста Ростислав Мартинюк. Колко отговарящи на законовите изисквания претенденти ще се борят за поста? Кандидатите трябваше да се регистрират до вчера?

Ростислав Мартинюк: Вчера ЦИК постави рекорд и регистрира 42-ма кандидати за президент на Украйна. Предишният рекорд 23-ма вече е счупен. Това беше през 2010 г. И това е пореден феномен на украинската политическа ситуация. Искам да ви кажа, че всеки кандидат трябва да внесе по 2,5 милиона гривни. Това е 93 хиляди долара. Ето, украинският бюджет придоби почти 4 милиона долара.

Водещ: Има и хубава страна на такова огромно желание за президентския пост. Колко са избирателите за тези избори? Каква активност се очаква?

Ростислав Мартинюк: Социолозите прогнозират нечувана рекордна активност. Разбира се, едва ли ще бъде по-висока от 70%, но все пак това е повече отколкото преди. Но ако говорим за количество, отваряме политическия въпрос, който мъчи и властта, и анализаторите. Защото всяко правителство вече 20 г. саботира провеждането на преброяването на населението. В началото на 2018 г. бяха 36 милиона избиратели, но трябва да имаме предвид, че от пет до седем милиона гласоподаватели са на гурбет в Европа, както казваме в Украйна, зад граница. Още един милион в Русия, въпреки военният конфликт с тази страна. И още имаме вътрешно разселени лица – 2 милиона човека. И всичко това поставя под съмнение истинският брой на гласоподавателите. Едно от обясненията за големия брой регистрирани кандидати е това, че всеки кандидат има правото да участва във формирането на секционните комисии и да контролира преброяването на гласовете. Допускам, че всеки реален кандидат за президент има такива дубльори, чиято функция е да вкарат максимално количество наблюдатели. Никой не вярва на никого в такава ситуация.

Водещ: Т.е. и при вас съществува феноменът „мъртви души“, като и при нас?

Ростислав Мартинюк: Разбира се. И броят на тези „мъртви души“ е два или три милиона дори.

Водещ: Те могат ли да се окажат решаващи за избора?

Ростислав Мартинюк: Има такава възможност, разбира се. Защото споменах за неизвършеното през последните 20 години преброяване на населението в Украйна.

Водещ: Колега Мартинюк, има ли в Украйна ден или дни за размисъл, т.е. дни, в които кампаниите на кандидатите спират?

Ростислав Мартинюк: Да, разбира се. Това е съботата преди денят за гласуване. Само гласуването за балотажа в чужбина има една особеност. Гласуването започва още в петък и продължава до неделя. Но за тези избори Украйна няма да открие избирателни секции в Руската федерация. Желаещите могат да гласуват в Грузия или Латвия, в страна близо до Русия. И още едно важно нещо – за първи път Украйна официално забрани да идват наблюдатели от Руската федерация.

Водещ: Как протича самата кампания? Тя вече върви вече втори месец. Кои основни претенденти откроява?

Ростислав Мартинюк: Кампанията протича нормално, по план. Въпреки че в началото имаше опасения, че военното положение може да попречи на обичайната схема на изборите. Сред фаворитите се открояват: действащият президент Петро Порошенко, бившият премиер Юлия Тимошенко, друг бивш чиновник, министърът на отбраната Анатолий Гриценко. Има и ултрапопулист Олег Ляшко, кметът на Андрия  Андрей Садовый. И от средата на януари начело на този списък се изкачи шоуменът Владимир Зеленский. Чухте ли за този шоумен.

Водещ: Да. И специално за него имам въпрос. С какво си обяснявате неговия неочакван възход? Той е 40 годишен актьор, водещ на телевизионно шоу. Изпреварва по рейтинг, по последни информации, които стигат до България, сочените до неотдавна като фаворити две ключови фигури в украинската политика – Петро Порошенко и Юлия Тимошенко. И ви задавам този въпрос, защото ние имаме български аналог, който все още не е влязъл в политиката, но за когото много се говори – Слави  Трифонов.

Ростислав Мартинюк: Слави Трифонов, да. Има подобна персона и в Латвия, и в други страни в Европа. Някакъв феномен. Но за Украйна обяснението е, че обществото иска по някакъв начин да отмъсти на сегашната политическа класа, която смята гласоподавателя за клоун.

Водещ: За глупак.

Ростислав Мартинюк: Да, за глупак. Ето, сега опитайте се да се преборите с реален клоун, глупак по роля, който се кандидатира заедно с вас. Но има и други, по-сериозни причини. Някои мислят, че Зеленский е богат човек, успешен бизнесмен, който бързо всичко ще оправи – война, мизерия, корупция и т.н. Никой не иска да си спомни, че той е напълно зависим от олигарха Игор Коломойский. А журналистите доказаха, че Зеленский е замесен в корупционни схеми с руски пари. Има и такова нещо. Освен това той е неприкрит украинофоб, трябва да знаем това, който дори може да нарече Украйна „проститутка“ по време на участие в чужбина, това беше в Латвия, например. Той почти не говори на украински. Не се чувства част от украинската нация. Но това не е от значение за неговите избиратели. Те са млади, гневни, очаровани от телевизора и той има кинообраз на самия себе си, защото изигра ролята на президент на Украйна в популярна тук комедия „Слуга на народа“. И сега девизът на неговата кампания е: „Слугата на народа“ е президент“.

Водещ: Вие, коментаторите в Украйна допускате, че Зеленский би могъл да бъде марионетка и то не само на местни олигарси, а и на външни сили, така ли да разбирам?

Ростислав Мартинюк: За да бъдем справедливи, значи сред всички кандидати за президент практически няма човек, който да не е марионетка на олигарси. И Зеленский не е изключение. Всички в Украйна знаят, че той е персонален шут на милиардера Игор Коломойский. Но този Коломойский подкрепя не само Зеленский.

Водещ: Кой е той? У нас не е толкова познат?

Ростислав Мартинюк: Той е бизнесмен от гр. Днепро. Емигрира в Швейцария поради конфликт с Порошенко и започна активно участие в тази предизборна кампания, като подкрепя няколко кандидати. Ако говорим за Зеленский, той е кандидат фактически на Коломойский, но магнатът има цял театър с кандидати. Едни от тях не крият това, а другите като Тимошенко не обичат да демонстрират особени връзки с него. Може би Зеленский е като резервен вариант за Коломойский, ако по-независимите като Тимошенко не го слушат. Нещо такова.

Водещ: Каква е динамиката в рейтингите на кандидатите? Какво показват социологическите проучвания?

Ростислав Мартинюк: Последните социологически проучвания допускат само три варианта за балотаж: Тимошенко-Порошенко, Тимошенко-Зеленский или Порошенко-Зеленский. Говори се, че за Порошенко е по-удобно да се срещне във втория тур със Зеленский. Затова допускат, че той дори тайно поддържа Зеленский, за да не стигне до балотажа Тимошенко. Това е интригата, само за тези тримата.

Водещ: Какви са акцентите от предизборните кампании на тези основни претенденти, освен интригите и задкулисните олигархични игри?

Ростислав Мартинюк: Ако говорим за Порошенко, той неочаквано зае дясното политическо крило и дори самата кампания започна от датата на 101-та годишнина на антируското сражение край Крути. Той говори за интересите на воюващата армия, за силната украинска идентичност, за независимата украинска църква. И освен това той внесе в парламента изменение в конституцията, че курсът към НАТО и ЕС е неизменен. И това бе прието. Тимошенко повече говори за евтин газ, за пенсиите и някакъв мир. Никой не разбира за сметка на капитулация ли ще има мир, или след победа. Но с появата на сцената на Зеленский, нейните предложения значително избледняха. Това не значи, че Зеленский е по-ярък демагог. Той просто се наслаждава на своя кинообраз. А останалите влиятелни кандидати обещават борба срещу олигарсите, отново мир, понякога дори говорят за подкрепа на милионите гурбетчии. За това говори националистът Руслан Кошулинский. Между другото има и генерал от разузнаването Игор Смешко, който свободно говори английски и френски и предлага някакви консервативни ценности. В края на краищата има по нещо за всеки.

Водещ: Какви прогнози дават социолозите за разпределението на гласовете между Зеленский, Порошенко и Тимошенко?

Ростислав Мартинюк: Засега говорят просто за възможността Зеленский да спечели тези избори. Но никой не вярва, че това ще стане наистина. И ако има балотаж между Зеленский и Порошенко, мисля че Порошенко ще бъде отново президент.

Водещ: Казахте, колега Мартинюк, че зад всички кандидати стои по един олигарх. Кой стои зад Порошенко и кой зад Тимошенко?

Ростислав Мартинюк: Самият Порошенко е олигарх. Петро Порошенко е много богат човек. А зад Тимошенко можем да говорим за Коломойский. Но тя е по-скрита, по-сложна фигура. Тя е много опитен политик и умее да концентрира подкрепа от различни финансови групи.

Водещ: Тимошенко е доста симпатична на десните хора в Европа и у нас. Такава ли е в Украйна?

Ростислав Мартинюк: Засега можем да говорим за много налична информация за нейни връзки с Русия, с „токсични“ политически фигури в Руската федерация като Медведчук и дори Путин. Но все пак тя е много талантлив политик и прави каквото иска. Нейният имидж е много привлекателен за украинците.

Водещ: Кои групи от населението в страната и в чия полза могат да повлияят при вота? И особено на балотажа?

Ростислав Мартинюк: Сега страната не се дели на изток и запад толкова отчетливо, както по времето на Янукович. Не трябва да забравяме, че след окупацията на Крим, броят на проруското население намаля с 2 милиона. И самите проруски фантазии на континенталната част на Украйна са фактически  парализирани. Благодарение на безвизовия режим с Европа, младежта масово пътува или учи зад граница. И настроенията са общо проевропейски. Всички осъзнават и последната заплаха от Русия, ние имаме 13 хиляди загинали във войната, затова сега най-голямата опасност за нас е популизмът и след това хаосът.

Водещ: Има ли сред кандидатите след челната тройка, интересни фигури? Освен тримата, за които говорихме, други които да дават заявка за политическо бъдеще? Те може би няма да имат сега шансът да пробият, но за в бъдеще?

Ростислав Мартинюк: Има такива, разбира се. Като започнем от екзотичния представител на българската общност в Украйна, бившият народен депутат Никола Габер. Между другото преди 20 г. той възстанови гроба на хан Кубрат в Полтавска област. Има и двама бивши шефове на Службата за сигурност на Украйна Наливайченко и Смешко. Имат потенциал кандидатите националисти. За разлика от 2015 г. те издигнаха единен кандидат – Руслан Кошулинский. А левият фланг остана без интересни кандидати, въпреки че в Украйна има доста голямо социално изражение.

Водещ: Какво очакват хората от своя президент в Украйна? В страна, намираща се от 5 г. във война и изпитваща големи икономически трудности?

Ростислав Мартинюк: През 2014 г. ние едва не загубихме държавността си. Но тогава се роди масовото доброволческо движение „Нова армия“. Тя засега е сред най-големите в Европа и с най-голям боен опит. Разбира се, Порошенко бе избран за президент заради обещанието му за три месеца да завършим войната. Но сега започнахме да живеем като в Израел – в постоянна военна опасност. Русия има две цели. Или да сложи на президентския пост марионетка, или да създава постоянен хаос в Украйна, като в Босна или Сирия. Но Русия се сдържа поради няколко фактора. 80% от нейния газ за износ минава през Украйна. В страната ни има атомни станции. Ние сме все още третата страна в света по износ на оръжие. Украйна все пак е гарант на европейската сигурност. И ние очакваме от новия президент на страната да осъзнае своята мисия. Между другото през есента ще имаме и парламентарни избори. И новата конфигурация на Върховната Рада може да предложи по-големи предизвикателства, дори и от президентските избори.

Водещ: Колега Мартинюк, от това което слушам, да разбирам ли, че Украйна е изправена пред избор на по-малкото зло? Да не е марионетка или да е малко марионетка, но да не доведе страната до голям хаос?

Ростислав Мартинюк: Точно така. Мисля, че повечето хора искат стабилизирането на ситуацията такава, каквато е. Защото ние в Украйна спираме руската инвазия на изток, ние имаме доста стабилна валута, икономическо положение и някакви дипломатически успехи зад граница. Затова  хората разбират, че може да бъде по-лошо от сега.

Водещ: Какъв е залогът от тези избори за Украйна и кой от кандидатите най-добре отговаря на него?

Ростислав Мартинюк: Какво да ви кажа? Мисля, че можем да говорим за Порошенко като един от най-вероятните победители на тези избори.

Водещ: Т.е. той отговаря на очакванията за европейско бъдеще и стабилност в Украйна, той най-добре въплъщава тези очаквания?

Ростислав Мартинюк: Да. Разбира се, че говорихме и за неговия бизнес. Той е наистина олигарх, но все пак той разбра ситуацията в Украйна и прави каквото може, за да я стабилизира. И има няколко успехи като автокефалията на украинската църква, като безвизовия режим с Европа, стабилност на валутата ни. За украинците днес това не е малко.

Цоня Събчева