Румен Бечев, РДТ „Николай Хайтов“: Бъдещето на театъра зависи от актьорите, които трябва да дават своя принос към културното израстване на обществото в Смолян

Директорът на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян по повод Международния ден на театъра – 27 март.

 

Фокус: Г-н Бечев, как ще отбележите Международния ден на театъра – 27 март?

Румен Бечев: Радвам с,е че на този ден всичко ще започне с организирания празник на театъра от Регионалното управление на образованието – Смолян. в него ще участват ученици от областта, които изучават чужди езици. От 14:00 часа те ще започнат своите изяви с откъси от пиеси на различни езици. Накрая като финал на всичко от 19:00 часа ще бъде нашата премиера „Театър, любов моя“, като по този начин да приобщим онова, което подрастващите изучават и имат отношение към театралното изкуство и ще им дадем възможност в този ден да покажат и това което те са направили в името на негово величество Театъра. Дори те ще са на голяма сцена, а нашата премиера ще е във втора зала. Втората премиера на нашия спектакъл ще бъде утре отново от 19:00 часа.

Фокус: Какъв е интересът към театъра и театралното изкуството от страна на жителите на Смолян?

Румен Бечев: Интересът е доста голям и аз лично се учудвам на този интерес. Този месец, който минава беше изпъстрен с какви ли не заглавия, които бяха представени при нас, но се оказа, че всяко едно от тях има своята публика, което говори много добре са хората, които обичат театъра. Надявам се тази обич взаимна между актьори и зрители да продължи. Обнадежден съм в този прекрасен ден на Международния ден театъра и се надявам така да е и в бъдещето, което предстои. Това си зависи и от нас и то много и най-вече от това, което ние предлагаме, защото трябва да дадем необходимия принос към културното израстване на нашето общество в Смолян.

Фокус: Има ли достатъчно артисти в Смолян, имате ли нужда от нови попълнения?

Румен Бечев: В момента състава ни е достатъчен като брой, ако трябва каним гости. Знае се добре, че едно ново лице в някоя от пиесите привлича допълнителен интерес от страна на публиката. Опитваме се основното ядро от артисти да е от хора, които обичат Родопския драматичен театър и желанието им да са тук в театъра да е по-голямо от паричното изражение на техният труд. Театърът ни не е натрупал такава мощ, за да може да предлага полагащите се заплати на хората, но се стремим да бъдем в средата на получаването на заслужените възнаграждения на нашите творци в Смолян. В крайна сметка представлението „Театър, любов моя“ си оправдава изцяло името и се радвам, че и младите хора са на този принцип. В крайна сметка любовта към театъра е основното нещо за актьора и всеки, който се занимава с театър.

Фокус: Кои са предизвикателствата, пред които е изправен Родопският драматичен театър в Смолян?

Румен Бечев: Първото е конкуренцията, защото театралния живот е продукт, който трябва да намери своя пазар и трябва да се вмести на пазара на културните стоки. Ние се стремим да го направим, борим се. Трябва малко повече хъс. Учим се от грешките си. Театърът, колкото и да има своята дълга история, все пак 4,5 години го нямаше в нашия град. Трудно се намират артисти, борим се и докато всичко дойде по местата си ще мине време, но съвсем нормално вървят нещата засега и няма катаклизми. Трябва по-разумно да се ръководи от мен като директор, но и от администрацията и всички, които отговарят за разпространението на информацията и това какво се прави при нас. Добрия диалог с медиите също е важен, за да разберат хората какво се случва в театъра.

Фокус: Освен днешната премиера, какви местни постановки престои да видят жителите и гостите на Смолян на сцената на Родопския драматичен театър през следващите месеци?

Румен Бечев: Тази вечер излиза премиерата „Театър, любов моя“, а утре е втората премиера на представлението. След които ще започнем един проект, който все още е в процес да се установи с какво заглавие ще бъде. Трябва ни в момента да направим една комедия. Публиката търси развлечението и професионализма на актьорите. Надявам се до средата на другия месец да решим. От втората половина на май и през юни ще започнем репетиции на „Дванадесета нощ“ на Шекспир. Във времето ще се опитаме да предоставим на нашата публика една хубава комедия да бъде читава с всички компоненти и да не е както казваме на жаргон халтура. Нашият театър, заявявам го категорично, се бори срещу бързото производства на заглавия само и само вътре да има имена. В това отношение всичко това, което излиза от нашия театър е качествено. Преди да излезе се коментира и излиза, само тогава, когато има смисъл да се предложи на хората и е с точно определена цел. Човек когато работи, може и да греши, но винаги извървява някакъв път напред и той няма как да не е успешен.

Нели ГЕРГЬОВСКА