Румен Бечев, РДТ „Николай Хайтов“: Премиерите на „Дванадесета нощ“ и „Калуня-каля“ са част от културния афиш през новия театрален сезон в Смолян

Снимка: Община Смолян

За предстоящите представления в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ и честването на 100-години от рождението на неговия патрон, Радио „Фокус“ – Смолян разговаря с директора на културната институция Румен Бечев.

Фокус: Г-н Бечев, кога ще бъде открит новият театрален сезон в Смолян и с кое представление?

Румен Бечев: Новият театрален сезон в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще бъде открит официално на 17 септември. С премиерата на „Дванадесета нощ“ от Уилям Шекспер. Делян Илиев е режисьор и в него участва почти целия състав на театъра. Иначе ние започваме с представленията за смолянската публика още от 4 септември с представлението „Театър любов моя“ с Емилия Ованесян и Искра Йосифова. Това един много добър спектакъл с много живот в него, той ще е от 19 часа в камерна зала. На 12 септември ще играем „Палежи и грабежи“ на голяма сцена, тъй като ни предстои честване на 100-години от рождението на Николай Хайтов.

Фокус: Какво предвиждате по повод 100-годишнината на Николай Хайтов, като институция, която носи неговото име?

Румен Бечев: Това е едно честване, което не касае само Смолян, но като театър, който носи неговото име, сме длъжни да бъдем не само съпричастни, а и от организаторите на тези събития. На 15 септември, когато е неговият рожден ден в София в Народния театър ще изиграем на голяма сцена „Палежи и грабежи“. Надявам се родопчани да присъстват и да ни подкрепят. Преди него ще има и съпътстващи мероприятия в Народния театър. Тогава ще има моноспектакъл на Васил Михайлов. Ще бъде открита и изложба във фоайето на Народния театър, която също ще бъде интересна. Всичко започва от 18 часа, а в 19 часа „Палежи и грабежи“ ще е като финал на официалната вечер, посветена на 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов. След това всичко ще бъде пренесено в Смолян. Предстои да се уточнят датите, на които ще се проведат срещи в Клуба на дейците на културата, в Държавен архив и театъра в Смолян, които ще бъдат посветени на Николай Хайтов. На тези срещи ще се представят щрихи от неговия живот и творчество и всичко това, което е направил за Родопите и Смолян, което не е малко и не напразно неговото име краси нашия Родопски драматичен театър.

Фокус: Предвиждате ли и други изненади за смолянската публика през предстоящия сезон?

Румен Бечев: Разбира се. През октомври очакваме премиерата на едно много любопитно заглавие „Калуня-каля“, по едноименния роман е направена драматизацията и ние сме първите, които ще го поставим на сцената. Съвсем нормално това да се случи в Родопския драматичен театър, защото събитията, които се развиват в романа са именно в Родопите. Репетициите вървят в момента и за публиката спектакълът ще е доста голяма изненада. Премиерата му ще бъде на 14 или 15 октомври, като ще се уточни допълнително и премиерата ще бъде в две дати. Очаква се в следващите месеци да се проведе и новото издание на „Цяло лято четох“ с Елза Лалева, с материали, които се изучават от 5 до 7 клас. Миналата година имаше представление с материали от 1 до 4 клас. Мина успешно, работим и заедно с Регионалното управление на образованието – Смолян. Показваме неща, които са в учебните програми и така печелим млада публика, на която се надяваме и тя е нашето бъдеще. В процеса на работа ще има и други допълнителни мероприятия. Едно от двете представления в началото на септември „Театър любов моя“ или „Палежи и грабежи“ ще бъде и с благотворителна цел, за да се съберат средства за сценографката Елена Камбурова. Тя се нуждае от лечение, което е доста скъпо и  нашият театър няма как да не бъде съпричастен към това. Средствата е добре да се съберат по-рано, за да може по-скоро да изпълнят предназначението си. Точните дати на благотворителния спектакъл ще бъдат обявени допълнително и в кутия ще се събират средства от публиката. Всеки с каквото може ще помогне за лечението на тази прекрасна сценографка, която е уникална и няма как театъра да не е съпричастен към нейните нужди. Иначе предстоят още много неща в театъра в Смолян. Към края на годината ще се знаят и новите неща за следващия полусезон, който ще започне през януари.

Нели ГЕРГЬОВСКА