Румен Георгиев, народен представител от „БСП за България“: БСП няма да подкрепи държавния бюджета за 2020 г. и ще предложи алтернативен бюджет на развитието

БСП няма да подкрепи държавния бюджет на за 2020 г. и ще предложи алтернативен бюджет на развитието. Това каза за сутрешния блок „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ Румен Георгиев, народен представител от „БСП за България“. Той допълни, че бюджетът на управляващите е бюджет на застоя. Според Румен Георгиев е объркана философията на правене на политика през бюджет, докато БСП прави политика, която касае най-много граждани и обръща внимание на най-важните проблеми в страната.

„Този бюджет не решава нищо. Няма нито една мярка. Няма политика за децата, за младите семейства, политика за увеличаване продължителността на живот, политика към възрастните хора. Детските остават същите. За младите семейства няма никакви стимули за отглеждане на деца, за стартиране на бизнес. Няма политика за младежите. Забележете, пенсиите, които ГЕРБ казват, че ще бъдат увеличени от 1 юли с 6,7%. Това са между 14 и 20 лева, които инфлацията отдавна е изяла. БСП ще предложи алтернатива – семейно подоходно заплащане, за да подпомогне младите хора, които работят и отглеждат деца. Помощи за второ и трето дете на работещи родители и други, които сме сложили в пакет“, допълни народният представител.

Румен Георгиев уточни, че бюджетът за ДОО, който ще се гледа на второ четене, показва философията и политиката на управляващите в социалната и осигурителната сфера. Според него за да може България да се нарече социална държава, трябва да бъдат предвидени адекватни политики и решения в социалната сфера както в държавния бюджет, така и в бюджета за ДОО и НЗОК. Народният представител допълни, че бюджетът на ДОО за 2020 г. отхвърля всяка възможност за социално развитие във възходящ аспект и отдалечава България от разбирането за социална държава. Не се предвиждат промени в подхода за пенсии и майчинство, болнични и други осигурителни плащания, уточни той.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА