Румен Ненков, бивш конституционен съдия: Шансовете да се свика Велико народно събрание за промени в Конституцията са нулеви

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. Шансовете да се свика Велико народно събрание за промени в Конституцията са нулеви. Това каза за обзорното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ бившият конституционен съдия Румен Ненков във връзка с инициацията на президента Румен Радев за широк обществен дебат по темата. Той обясни, че има много трудни варианти за решаване на проблема с отговорността на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), така че те да бъдат равни с другите граждани пред закона.

„При сегашната практика на Конституционния съд само Велико народно събрание може да изведе прокуратурата от съдебната власт, което според мен е съвсем разумен модел. Абсурдно е да си мислим, че председателите на върховните съдилища или главният прокурор могат да станат обвиняеми или подсъдими, но те са граждани. За да бъде изведена прокуратурата и да бъде преместена към изпълнителната власт се изисква Велико народно събрание, а за мен към настоящия момент е нереалистично да се свикат 400 души, без да сме сигурни, че това ще доведе до сериозен резултат“, коментира той.

Според Румен Ненков е по-добре да се отмени необходимост от свикване на Велико народно събрание и въпросите да се решават с квалифицирано мнозинство от ¾. Това ще бъде по-динамичен способ за решаване на актуалните проблеми, коментира той. По-реалистично е да се предвидят изключения от правомощията на главния прокурор в отговорността му да упражнява надзор върху всички прокурори, което значи, че той сам трябва да надзирава себе си, което е абсурдно. Бившият конституционен съдия обясни, че проблемът опира до културата на отношения между властите и желанието на всяка от тях да доминира над другите. Трябва да се подхожда разумно и много внимателно, когато се правят промени в Конституцията, за да не се превърне тя в антипод на себе си, предупреди той.

Росица АНГЕЛОВА