Румен Петков, АБВ: Налагането по този начин вето от президента Радев върху текстовете от Изборния кодекс е груб политически ангажимент

Налагането по този начин вето от президента Радев върху текстовете от Изборния кодекс е груб политически ангажимент. Това каза председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да кажа, че сме държавата, която най-често извършва промени в нормативна база свързана с подготовка и организация за провеждане на избори“, обясни Петков като посочи за примери Германия, Русия, Украйна и други европейски държави, в които се налагат промени в изключително редки ситуации и то две-три години преди избори“, коментира той. „Винаги сериозните промени в България се правят в нарушения с изискванията на Венецианската комисия и Съвета на Европа, т.е два-три месеца преди съответния избор. Днес сме изправени пред същата драматична обстановка. Ветото на президента, за съжаление прескочи най-нормалната му реакция в такъв момент, свикване на парламентарно представените политически сили на диалог и намиране на взаимно приемливо решение и след това да се премине към съответните парламентарни действия“, заяви той.
„Не приемаме аргументите на БСП за напускане на парламента в този момент“, уточни Петков. „Ветото на президента по този начин, за съжаление, е груб политически ангажимент. Има един текст, който е внесен от БСП, върху него не е наложено вето. Този текст създава предпоставка на всеки, който не му харесат изборните резултати да каже „Аз не приемам изборите“. Той е свързан с решаването на въпроса за сгрешения протокол“, заяви Петков и добави, че при грешка в протокола, той трябва да бъде върнат в РИК. „Изборните книжа трябва да се придружават с полицейска кола – някой правил ли е сметка какъв ресурс ще бъде нужен за осигуряване на това? Изправени сме пред една изключително драматична обстановка“, заяви Петков.