Румен Петков: Омразата срещу Русия няма да ни доведе до нищо добро

Румен Петков, председател на ПП АБВ, в обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Навършват се 140 години от подписването на Константинополския мирен договор. По този повод ПП АБВ организира научна конференция. Защо трябва да се връщаме към това иначе подминавано в нашата памет събитие? Въпросът е към Румен Петков, председател на ПП АБВ. Добър вечер, г-н Петков.

Румен Петков: Здравейте на вас и на нашите слушатели.

Водещ: След като през последните две години има много поводи да се обсъждат българо-руските отношения: 140-годишнината на Плевенската епопея, 140-тата годишнина от Освобождението на България и 140-тата годишнината от дипломатическите отношения България-Русия, защо решихте към тях да прибавите и 140-тата годишнина от подписването на Константинополския мирен договор?

Румен Петков: Защото Константинополският мирен договор е с изключително важно значение не просто във взаимоотношенията между Русия и Турция. Той слага край на Руско-турската война и установява дипломатически отношения между Русия и Турция, но той е отправната точка за практическото възстановяване на българската държавност и за признаването на обединена България от Турция, в това число и чрез някои отстъпки от руска страна. Така че за нас е важен този договор и е хубаво да си припомняме тези моменти от историята ни. За съжаление, по една или друга причина, Константинополският мирен договор не е бил обект на сериозни обсъждания, но днес и проф. Румяна Митева, и акад. Константин Косев, и член-кореспондент Иван Гранитски, и доц. Георгиева дадоха много сериозен принос към анализите на Руско-турската война и последвалите събития, но и  специално Константинополският мирен договор и неговото влияние по развитието на Балканите.

Водещ: Вашата конференция премина и с авторитетно руско присъствие. Какво й донесе то?

Румен Петков: Аз бих откроил две неща. Първо, както той сам се определя, българин като народност, но като отечествено самосъзнание – руснак, княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски, чийто дядо всъщност е подписал Константинополския мирен договор като посланик на руския император в Константинопол и има лична заслуга, в това число отстоявайки българския ни интерес. Княз Ростовски се беше подготвил много добре и с една невероятна изненада изпя песен, свързана с България и Босфор. И честно казано действително внесе  много трогателен елемент в дискусията. Поетът Георги Константинов ни прочете свое стихотворение на име „Константинопол“, също с много заряд. Но главното политическо присъствие и участие беше на заместник-генералния секретар на партия „“Единая Россия““, с която политическа партия АБВ има договорни отношения от юни 2016 година – г-н Андрей Аркадьевич Климов, с който след това имахме работни разговори в централата на ПП АБВ и подписахме конкретен протокол за сътрудничество. Ние много ясно сме заявили, че ПП АБВ в бъдещия европейски парламент ще се бори за премахване на санкциите срещу Русия и да наложи очевидното разбиране, че силна и сигурна Европа без Русия не може да се получи. Без Русия не може да бъде битката за сигурността ни, битката за перспективите пред Европа. Аз мисля, че за всички е ясно, че санкциите срещу Русия вредят на Европа, вредят на европейските народи в това число и най-много на българския народ и на българската икономика. Синдикатите още преди две години излязоха с анализ за над 400 милиона евра щети, които българската икономика е инкасирала от санкциите срещу Русия, без за това да получи нищо. Нещо по-лошо – ние продължаваме да губим и пазари. Така че си има неща, за които можем да си бъдем взаимно полезни и съм сигурен, че ще намерим европейски силните решения за перспективите пред България и пред Русия, но преди всичко за европейската перспектива, защото тя не може да бъде на парче. Тя може да бъде само когато имам осъзната и осмислена политика за стремеж, за икономически просперитет и сигурност.

Водещ: Г-н Петков, обаче конференцията е в ден, в който ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини съобщи, че страните от ЕС са постигнали политически консенсус за нови поредни, индивидуални санкции срещу Русия. Виждате ли връзката между двете събития – това, което се случва в Брюксел спрямо Русия и в София – вашето?

Румен Петков: Ние от АБВ продължаваме да считаме, че това са едни безумни решения от гледна точка, подчертавам още веднъж, на европейския интерес. Не можем да си затваряме този огромен пазар, не можем да се правим, че Европа може да бъде самодостатъчна без Русия, не можем да обслужваме чужди интереси, включвайки се в една безумна битка срещу Русия, от която губим милиарди европейците. И мисля, че това все повече се разбира с всички тези двойни стандарти, които ние в Европа налагаме, с всички тези решения, за които няма нито политическа, нито икономическа логика, нито има мотивация. Зад тях се крие безсилие и стремеж да се зъбим на Русия, от което само губим. Така че такава политика – тя е несъстоятелна и тя не може да издържи дълго във времето. Ако погледнем нашия бюджет, на всички европейски страни, е в дефицит. На Русия бюджетът е на плюс. Хубаво, пет години санкции ни доведоха дотам, че ние губим руските пазари. Русия работи изключително интензивно с Азия и в БРИКС, Русия развива своята икономика и своето производство, а ние продължаваме да губим, да губим и да губим. За това нещо няма ли някой да се изправи в Европа и да каже: „Стига с това безумие“. Ние си измисляме проблеми, стоварваме ги върху Русия без всякакви разследвания като със случая „Скрипал“, защото там имахме още на третия ден политическо заявление на министър-председателя Тереза Мей, след което заявление на службите, беше зададена линия на поведение. И те се хвърлиха да намират аргументи, за да докажат едно твърдение, зад което не стоят никакви доказателства. Защо? Просто защото някой така е наредил. Омразата срещу Русия няма да ни доведе до нищо добро.

Водещ: Г-н Петков, казахте, че в ЕП вашите бъдещи евродепутати ще работят категорично срещу санкциите срещу Русия.

Румен Петков: За свалянето.

Водещ: За свалянето на санкциите. Обаче с кого ще се коалирате? Как ще се явите? На какво разчитате за евроизборите?

Румен Петков: Вижте, аз съм го казвал многократно, че нашият първи вариант е самостоятелно участие в предстоящите избори, а това са три избора – за ЕП, за наше Народно събрание и, разбира се, за местни органи на самоуправление. Като втора опция сме декларирали готовността си за участие в широк ляв формат и продължаваме да считаме, че това е силната и печелившата стъпка, ако искаме да покажем пред обществото перспективна алтернатива на управлението на ГЕРБ. И третата, разбира се, възможност е ляв формат, с който заедно да се явим на изборите. Така че аз не мисля, че коалиционния формат е от толкова определящо значение за явяването ни. Важното е да покажем и политическа воля, и решимост да работим за друга добра, сигурна, стабилна, солидна и развиваща се Европа.

Водещ: На 14 февруари изпратихте писмено предложение до лидера на БСП Корнелия Нинова.

Румен Петков: По-рано, но не това е най-важното.

Водещ: Но Националният съвет на БСП обаче прие в неделя, че коалицията „БСП за България“ няма да бъде променяна и няма да бъдат приемани нови партии.

Румен Петков: Ако това е изборът на БСП, отговорността е тяхна. Ние сме декларирали нашата готовност за диалог и за сформирането на общи силни политики и за провеждането на битка, която да промени този вреден за страната начин на управление. Ако БСП са взели своето решение да се явят в този формат, в който участват и досега, това е техен избор и никой не може да им се сърди. Но трябва да е ясно за обществото, че оттук-нататък това е много голяма отговорност – да не дадеш убеждения на гражданите, че имат силна и солидна лява алтернатива пред себе си, която действително да доведе до промяна на начина на управление на страната.

Водещ: Сергей Станишев предупреждава партията си: имайте едно на ум с АБВ. Май не оценяват особено вашата валентинка?

Румен Петков: Пак казвам, някъде около седми-осми е изпратено писмото. Но господин Станишев е направил, каквото е могъл и когато ръководеше голямата лъжа „Белене“, и когато ръководеше голямата лъжа „Южен поток“, и „Бургас-Александруполис“. Така че аз мога да си позволя да не коментирам тези негови разсъждения. Но, ако той свива политическите взаимоотношения до „едно на ум“, и още не е стигнал до две, три, четири, след толкова години и толкова много загубени избори, това говори много лошо за него.

Водещ: Господин Петков, не мога да не ви попитам по темата на деня – как оценявате маньоврите около промените в Изборния кодекс?

Румен Петков: Ние от АБВ предупредихме още преди месец, че промените в последния момент на Изборния кодекс се превръщат в много голямо престъпление към демокрацията по три причини. Първо, очевидно е, че това Народно събрание няма волята да изчисти избирателните списъци. Ние неслучайно още преди месец заявихме, че начинът да се изчистят избирателните списъци, да се премахнат мъртвите души, да се премахнат двойните гласувания, е чрез активната регистрация. В един достатъчно продължителен 6-месечен период активната регистрация и проблемът с въпросите около списъците пада автоматически. Второ, очевидно е, че това събрание няма волята да реши въпроса с преброяването, защото преброяването е много лесно решимо тогава, когато ти премахнеш възможността за втория протокол. Премахвайки възможността за втория протокол, ти постигаш ефекта за увереност в хората, че действително гласовете се броят така, както трябва. Това става чрез общи преброителни секции на територията на избирателните райони. Това не се направи и заплахата да премахнат внушенията в деня за размисъл и в деня за гласуване бяха според мен върха на омерзяването на изборния процес. Но това, което беше направено с преференцията, всъщност показва, че ГЕРБ на преференцията гледат като на техника за преброяване на купените гласове и нищо повече. Аз много се надявам, защото ние алармирахме и посланици, много се надявам, че това ще бъде видяно и ще бъде премахнато, но това не отменя първите два проблема, които поставих на вашето внимание, и разбира се сегашната колизия с времевото разположение на действията на ЦИК – подготовката на документите на ЦИК, стартирането на процедурата и изискването на Венецианската комисия за определен период преди изборите да не бъде пипана нормативната уредба. Ние за  пореден път се държим скандално и ще покажем, че за нас правилата не значат нищо.

Водещ: И новина от последните минути – ГЕРБ внесе в Народното събрание нови промени в Изборния кодекс за възстановяване на преференцията и процедурни правила за избор на нов състав на ЦИК. Как го оценявате?

Румен Петков: Нищо от това, което прави ГЕРБ, не ме изненадва. Ние слушахме вчера и онзи ден как министър-председателят с отегчение обясняваше, че не знае, какво става в Народното събрание, че това си е работа на народните представители. Тази сутрин заяви разбира се диаметрално противоположната позиция. И днес вече са внесени предложения в Народното събрание. Очевидно е, че в ГЕРБ го няма усещането за парламентаризъм, няма го усещането ако щете за лично достойнство, за човешко достойнство на народните представители. Там става дума за тотален слугинаж и еднолично управление, на което би завидял и Тодор Живков.

Водещ: Как оценявате хода на БСП да напуснат Народното събрание?

Румен Петков: Ами вижте, БСП през последната седмица един път взеха решение да напуснат УС на Националното сдружение, втория път да напуснат Народното събрание. Политика с напускане не се прави. Но това е избор на БСП, те така са преценили, така са постъпили.

Водещ: Виждате ли на хоризонта предсрочни парламентарни избори?

Румен Петков: О, да. Ние още миналата година май месец заявихме, че този порочен начин на управление на страната е вреден, той няма нищо общо с демокрацията и с демократичните принципи на взимане на решения и на реализацията на управленски политики. Предсрочните избори са неизбежни. Когато аз казах, че вторият формат нито са обединени, нито са патриоти, че всъщност абревиатурата ОП е ограда и паспорти, когато казах, че като ги затворим в една стая, ще дадем жертви в жива сила, те се сбиха буквално три дни след това в Народното събрание. Така че мисля, че този формат е видимо изчерпан за нормалните българи.

Цоня Събчева