Румен Петков: От АБВ първи алармирахме, че е абсурдно частна охрана да пази населените ни места

Снимка: ПП АБВ

София. От АБВ първи алармирахме, че е абсурдно частна охрана да пази населените ни места. С налагането на подобна практика държавата обявява, че няма ангажимент към сигурността на хората, а кметовете ще решават как и кой да охраняват. Това заяви в ефира на БТВ Румен Петков – член на ИБ на АБВ, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Той припомни неизпълнените популистки предизборни обещания на управляващите (във всяко село ще има полицай – бел. ред.) и посочи, че сега, година по-късно, същите тези политически сили не само прехвърлят сигурността на обществото в ръцете на местната власт и частници, на които гражданите трябва да плащат допълнително, но и се подготвят да въоръжават населението, за да може то да се самоотбранява. Това по думите му е пълна абдикация на държавата от отговорност към собствените й граждани. „Нали казаха, че ще има във всяко село полицай? Този шизофренен подход към българските граждани не е добър. Той показва, че някои хора, в името на изборните резултати, са готови да излъжат всички и за всичко. И при всеки катаклизъм са готови да предлагат ново нещо, което пак да се хареса на българските граждани. Така политика, в името на националния интерес и добруването на обществото, не се прави“, коментира Румен Петков.
„По отношение на частната охрана вече виждаме и „светли“ примери по медиите как в определени села се вземат допълнително пари от бедните им жители, за да ги охраняват. В този случай държавата казва на хората: „Ние финансираме МВР с един не лош обем средства, но не даваме пари за увеличение на заплатите, не даваме пари за ново въоръжение и оборудване. Същевременно, освен данъците, които ви вземаме, за да ви охраняваме, ви и оставяме на произвола.“ От АБВ сме убедени, че това постоянно променяне на нормативната уредба спрямо конюнктурата води до излишно напрежение. Имаме десетки и стотици промени в НК. Стига се до там прокурорите и съдиите да не могат адекватно да въвеждат в сила и приложение поредната законова промяна. Мисля, че и закона за притежаване на оръжие и закона свързан с правото на самоотбрана са достатъчно солидни и в момента“, допълни още той.
Петков бе призован за коментар и по отношение на скандалите в коалиционното управление на държавата. „Не е наша работа да коментираме самите настроения и напрежения в малката, в средната и голямата коалиция. Аз обаче мисля, че това казва на обществото, че този формат не е продуктивен. Той е заченат не в името на добруването на обществото, а в името на политическото присъствие във властта, например на Валери Симеонов. Когато това е на гърба на обществото, когато агресията е начин за личен просперитет, нищо добро не ни чака“, посочи той.
По повод скандала с руския патриарх Кирил, членът на ИБ на АБВ заяви: „Историческата истина е, че битката се води от Руската армия. Но аз не приемам нападките, които в Русия се отправят към България. Мисля, че словото на патриарха беше най-малкото непремерено. Защото президентът Радев говори за представители на националности, за финландски граждани, за румънски граждани, а румънската армия е втората, която самостоятелно участва във войната. В Плевен например, ако не благодариш на румънците и финландците, няма да бъде разбрано. Аз съм бил в Тампере и там основни публични обекти се казват „Плевен“.
„Мисля, че той (руския патриарх, бел. ред.) е бил подведен. И за това мисля, че това негово изказване е непремерено и неадекватно от гледна точка на днешните реалности, защото ако се върнем повече от една година назад, ще си спомним за явлението „Плевнелиев“, който на 3 март не споменаваше братята освободители. Тук става въпрос за Светейшия патриарх, да – той не е дипломат, но никой няма право в една държава да прави опити за институционална атака“, заяви още Румен Петков. Той подчерта, че скандала няма да повлияе на отношенията между България и Русия и категорично отхвърли версията той да е свързан с предизборната кампания на президента Путин.
„Когато преди години президентите Владимир Путин и Георги Първанов бяха на Шипка, държавният ни глава Първанов също благодари на тези нации. И ако се върне човек назад ще види, че тогава Путин реагира изключително радушно на словото на нашия президент“, отбеляза Румен Петков.
Той подари на екипа на БТВ специален патриотичен календар, изготвен от младежката организация на АБВ. „Той е уникален в много отношения. Първата дата в него е 3 март. Календарът има силен патриотичен заряд и на практика е ежедневник именно по патриотизъм, дава основание и повод всеки ден от годината да се гордеем с това, че сме българи“.