Румен Петков, ПП АБВ: Големият брой невалидни бюлетини, които очаквам, означава, че изборните резултати са пренаписани в половин България

 

Лидерът на ПП АБВ Румен Петков в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

 

Водещ: Г-н Петков, какъв е вашият анализ на изборите резултати за АБВ, такива, каквито са известни към момента?

Румен Петков: За съжаление, като че ли сме далеч от края на изборния ден, но три неща трябва да бъдат отбелязани веднага. На първо място – страхът у хората. Между 40% и 50% в областните центрове, с изключение на Кърджали, хората ги е страх да споделят при exit poll-а за кого са гласували, което най-малкото смущава. Този страх при 21-ви век трябва да бъде обяснен от социолози и политолози. Второ, при всички предупреждения, които ние от ПП АБВ направихме за технологията на организация  и провеждане на изборите, е че ситуацията придобива драматични размери от гледна точка на невалидните бюлетини, мисля, че този път ще ударим дъното. На по-предните избори невалидните бюлетини минаха 200 000. Сега, по моя скромна оценка, ще бъдат повече, а това означава, че са пренаписани изборните резултати в половин България, и това не може да не смущава и не може да не предизвиква резерви относно изборния резултат. И на трето място, макар и много първоначални данни, те са обнадеждаващи за ПП АБВ. Ние имаме стабилизиране на структурите и добри резултати. Имаме кмет на Община Батак, избран на първи тур с 54%, още 10-ина кметове на общини, избрани от наша подкрепа – Стралджа, Балчик, Попово, големи села, където кметове на АБВ са вече избрани, и то говоря за села в порядъка на 800-1000-1500 жители – Царева ливада, Екзарх Антимово, Карнобат, в Община Левски, Аспарухово, с повече от 80%, едно много голямо село, Долни Луковит в Община Искър, където и общинският кмет е избран, разбира се, в Съединение, Малък чардак, Найден Герово, Царимир – това са села, които са много големи, и в Съединение ние отиваме на балотажа с голямо самочувствие на водеща политическа сила. Балотажът в Карнобат, Мездра, Стрелча, Дряново, Рома – общини, в които сме водещи като политическа сила или като коалиция, както е случая в Дряново. Много силно представяне в Добричкия регион, много силно представяне в Пловдив област, в общини, където не сме имали съветник досега, имаме по 4, какъвто е случая в Хисаря, в Раковски. Тоест, едно силно представяне на АБВ, аз затова говоря с факти,  защото е известна порочната практика, като минат избори, всички да се обявяват за победители. Мисля, че в нашия случай АБВ има очевиден ръст на кметове на населени места, общини и общински съветници, което не може да не ни радва и което не може да не ни прави уверени в пътя, по който вървим.

Водещ: Загуби или спечели АБВ от това, че не беше в коалиция с БСП на тези избори?

Румен Петков: Аз мисля, че загуби левицата, не АБВ, защото аз казах силните резултати, които АБВ постигна и в общини, и в населени места. За съжаление, обединението в левицата не се състоя. Мисля, че левицата може да даде друг заряд на политическия живот и друга увереност на българските граждани в перспективен, социален, отворен към гражданите проект, който да води публични политики – нещо, което ГЕРБ очевидно не може да направи и очевидно стремежът на българските граждани от търсене и намиране на промяната. Така че не мисля, че загуби АБВ. Аз мисля, че направихме доста силна кампания в Русе и резултатът е налице. В Русе показахме, че ако се планира, подготви и проведе кампанията както трябва, разбира се, с един много силен кандидат, какъвто е Пенчо Милков, аз мисля, че ако добре представим на обществото, на русенската общественост, която е много будна, интелигентна, това, което Пенчо в личен план може да гарантира като технология на управлението, може би имаме голям пробив. Разбира се, има такива и други места, но перспективата е тази –  консолидирана, силна, ярка левица, като алтернатива на ГЕРБ, иначе ние ще станем съучастница във внушението на липсата на алтернатива на ГЕРБ. Управлението на ГЕРБ очевидно се разминава с националните интереси. Ние днес говорихме с госпожа Ганчева, зам.-председател на партията, за катастрофата в газовия сектор за България, и това, което ние причинихме на Европа. За съжаление такива проблеми има много, и ако ние дадем на обществото усещане за силна, ярка и публична перспектива, политическа, обществена, управленска, аз мисля, че резултатите за България могат да бъдат подобрени.

Водещ: Като имаме предвид резултата в някои големи градове, каквито са София, Пловдив, Благоевград и балотажът, който предстои там –  казаха ли хората, че търсят нещо различно от двуполюсния модел ГЕРБ-БСП?

Румен Петков: В АБВ сме заявявали многократно, че двуполюсният модел не носи алтернативата, не носи усещането за добро управление, защото да се менкат постоянно известни на всички ни субекти не носи този заряд. И неслучайно избирателната активност става все по-ниска и по-ниска. Сами разбирате, че тази избирателна активност, която видяхме вчера, не е нещото, което създава усещане у българина, че има представителност в местните органи на самоуправление. Като добавим повече от 10-15% невалидни бюлетини, като добавим един немалък процент „Не искам никого“, ще видим всъщност, че нещата са зле. За съжаление, в парламента тази дискусия не се води. Ние от две години настояваме за активната регистрация на всички, които искат да участват в изборите. И от това се бяга, и продължават да се търсят обяснения всъщност избирателните списъци коректни ли са или не. Градовете, за които споменахте, за съжаление, АБВ не постигна търсения резултат, и в анализа ще набележим конкретните мерки, с които ще започнем работа буквално от следващата седмица.

Водещ: В оставащите дни до балотажа към какво АБВ ще насочи усилията си? Да накарате възможно повече хора да гласуват или нещо различно?

Румен Петков: Това е голямото предизвикателство. Хората трябва да разберат, че не гласувайки всъщност са съучастница в статуквото. Когато сме недоволни, когато искаме да дадем чист въздух, чиста среда на управление, ние трябва да излезем и да гласуваме, иначе не гласувайки, ние подкрепяме точно този порочен модел, който се налага. Нима е тайна за някого, че огромната част от вота в някои от големите градове има като мотивация грубото администриране, има като мотивация корпоративния натиск, има като мотивация други инструменти, които могат да бъдат обяснени по всякакъв начин, но не като демократични процедури? Така че колкото повече честни, почетни граждани ходят да гласуват, толкова по-истински и по-отговарящ на потребностите ще е резултатът, който ще получим.

Росица АНГЕЛОВА